Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da će cijena struje poskupjeti više od 13,5%, a pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi u sljedećih mjesec i pol dana. Čačić je podsjetio da već dvije godine postoji suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije na poskupljenje od oko 13,5% koje nije realizirano, a u međuvremenu je cijena energenata u proizvodnji struje porasla. 
"Značajan dio cijene u proizvodnji struje su nafta i plin i prema tome nema nikakve dvojbe da će ona poskupjeti, izračuni se rade, o tome smo već govorili", rekao je Čačić novinarima. Dodao je da će poskupljenje cijene struje sigurno biti više od 13,5%. Za datum poskupljenja rekao je da treba pitati HEP koji tek treba službeno zatražiti poskupljenje, koje bi po pisanju Večernjeg lista moglo biti 22%. Čačić pretpostavlja da će do poskupljenja struje doći u okviru sljedećih mjesec i pol dana. 
Upitan može li vlada na neki način ublažiti udar na standard građana, ustvrdio je da ni jedna vlada ne može utjecati na svjetske cijene energije. Ustvrdio je Ministarstvo gospodarstva do 2009. nije određivalo cijene energiji, odnosno "da se nije pravilo da ih određuje" te da se nakon toga Vlada Jadranke Kosor odlučila proglasiti nadležnom za cijene svjetske energije, ali to nije imalo nikakav utjecaj. "Tu vrstu gluposti da vlada određuje cijene napustili smo devedesetih kada smo prešli na tržišno gospodarstvo, a i socijalističko samoupravljanje razumjelo je da Vlada ne može određivati cijene", rekao je Čačić. Čačić je zaključio da svi mogu suosjećati s građanima zbog rasta cijena, ali da je jedna stvar suosjećanje, a druga "da glumimo da možemo određivati cijene", prenosi SEEbiz.