Država je od privatnih investitora danas otkupila projektnu dokumentaciju za LNG projekt na Krku za 10 milijuna kuna, kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je bio gost HUP-a na njihovu radnom ručku. Adria LNG konzorcij u kojemu su bili njemački E.ON, francuski Total, austrijski OMV i slovenski Geoplin ušao je u taj projekt 2006. godine, ali su zbog pada potražnje za plinom stalno odgađali realizaciju. Država planira sagraditi veliki kopneni LNG terminal na Krku do 2016. godine, objavio je Večernji list. Naš portal u Adria LNG konzorciju nije mogao dobiti potvrdu Čačićeve izjave, već nam je rečeno da za sada nemaju komentara, no između redaka iščitava se čuđenje istupima ministra gospodarstva.
Kako smo objavili ranije ovoga tjedna na osnovu informacije dobro obaviještenog sugovornika bliskog MINGO-u plan Vlade je da nosioci investicije u LNG terminal na Krku budu HEP i Plinacro, čiji udjel bi u cijelom poslu trebao iznositi minimalno 51%, dok će preostali udio biti ponuđen ulagačima u energetskoj branši, pa i Adria LNG konzorciju, ako i ipak bude imao interesa. "Oko cijelog projekta ima još puno rada, ako se počne s gradnjom 2015. bit će dobro", smatra naš izvor. Hrvatski LNG terminal koji bi se gradio na Krku ima bi, doznajemo, prema sadašnjoj ideji kapacitet od 5 mldr m3, bio bi stacionarnog tipa, dakle ne plutajući, kojeg idejno već par godina razvija Plinacro.

Prvi potpredsjednik Vlade kazao je u HUP-u da Hrvatska neće plaćati skupu solarnu energiju koja je osam do devet puta skuplja od struje koja se proizvede iz nafte i plina. Velika solarna polja Hrvatska ne može platiti, ali poticat će gradnju malih solarnih ćelija na krovovima. "Spriječit ćemo da nas se pljačka kvaziinvesticijama. Neću štititi devet puta skuplju struju nego što je klasična. Sedam su godina razni lobiji sprečavali da se to promijeni. Sad je dosta" rekao je Čačić.