Ekologija će biti jedan od najvažnijih kriterija pri odabiru strateškog partnera u projektu izgradnje termoelektrane Plomin C, istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkom sjedištu HEP-a. Povod konferenciji bilo je otvaranje natječaja za investitore koji je HEP danas objavio na svojim internetskim stranicama te u nekolicini domaćih i stranih dnevnih novina. Plomin C imat će snagu 500 MW, a vrijednost investicije je oko 5,8 milijardi kuna. Za usporedbu, ugovorena cijena za izgradnju Pelješkog mosta bila je 1,9 milijarda kuna. Strateški partner od tog iznosa trebao bi osigurati polovinu. Njegovo ime znat će se krajem ožujka 2013., kada će završiti postupak odabira. Interes je, kazao je Čačić, velik, a jedna od zainteresiranih tvrtki je i njemački RWE koji sada zajedno s HEP-om upravlja Plominom 2.

Čačić je ustvrdio kako će svi oni kojima je ekologija na srcu morati podržati Plomin C, jer će se njegovom izgradnjom upola smanjiti zagađenje zraka.

"Mnogi ne znaju da je već sad zrak kod Plomina kvalitetniji nego primjerice u Zagrebu. Plominom C bit će još bolji", rekao je Čačić. Osim ekologije, od investitora će se tražiti, naglasio je, najbolja tehnologija, visoka razina učešća domaćih tvrtki, a važan kriterij bit će i rok izgradnje. Za projekte ovakvog tipa izgradnja traje od tri do pet godina što znači da će nova termoelektrana biti završena između 2015. i 2017. godine. Prvi potpredsjednik Vlade naglasio je kako se 'ni na koji način Plomin C više ne može ugroziti' uz konstataciju kako se u njegovu realizaciju 'moglo i moralo' krenuti dva do tri mjeseca prije. Do kašnjenja je došlo 'jer neki nisu prepoznali da se radi o projektu od nacionalne važnosti', prenosi Tportal