Tvrtke iz sastava najveće slovenske elektroenergetske tvrtke, Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), prema procjenama iz prosinca, u 2020. godini u državni i proračune jedinica lokalne samouprave u Sloveniji na osnovi porezadoprinosa i raznih naknada uplatile su više od 200 mil. eura. Tvrtka je najveći proizvođač električne energije u Sloveniji, a u njezinom se sastavu nalaze hidroenergetske tvrtke Dravske elektrarne Maribor (DEM), Soške elektrarne Nova Gorica (SENG), TE Šoštanj (koja je pojedinih dana 2020. godine proizvodila i do 70% električne energije u zemlji) i rudarska tvrtka Premogovnik Velenje.


Najviše uplata od PDV-a

Tako je više od 65 mil. eura, procjenjuje se, uplaćeno u Fond za klimatske promjene, u kojem se na evidencijskim računima prikupljaju sredstva za ublažavanje posljedica klimatskih promjena kako bi se uložila u mjere za smanjivanje emisija stakleničkih plinova. Uz to, 2020. godine HSE-ove članice su platile i 1,2 mil. eura za monitoring, 227 000 eura doprinosa za zaštitu okoliša i 35 000 eura ekološke takse. U slovenski državni proračun uplaćeno je više od 62 mil. eura poreza na dodanu vrijednost i još 18,9 mil. eura poreza na dohodak pravnih osoba, dok je na osnovi zaloga za kredite državi uplaćeno 4,6 mil. eura provizije.

Na osnovi poreza i doprinosa na dohotke zaposlenika (a u svim članicama HSE-a ukupno ih ima 3000), u proračun je uplaćeno 18 mil. eura, od čega čak 55% čine doprinosi za fondove mirovinskog i invalidskog osiguranja. Isto tako, u dodatno mirovinsko osiguranje za zaposlenike uplaćeno je više od 4,5 mil. eura, a u kvotu za invalide više od 80 000 eura. 

Društvena odgovornost nije zaboravljena

Za koncesijske naknade za uporabu voda za proizvodnju električne energije plaćeno je 19 mil. eura, a za vodne naknade još 8,2 mil. eura. Konačno, u proračune jedinica lokalne samouprave je za uporabu građevinskog zemljišta uplaćeno 10,7 mil. eura. Unatoč svemu tome, HSE i njegove članice su još 0,5 mil. eura namijenili za društvenu odgovornost. Od toga je najveći dio tih sredstava iskorišten za humanitarne, sportske i obrazovne programe, a tako će biti i u buduće, izvijestio je HSE.