Prvi čovjek najvećeg britanskog dobavljača energije Centrice rekao je da bi povišene cijene energije, koje povećavaju troškove života britanskih kućanstava, mogle trajati čak dvije godine. Chris O'Shea, izvršni direktor Centrice, rekao je da tržište energije sugerira da će visoke cijene plina biti ovdje sljedećih 18 mjeseci do dvije godine. O’Shea je za BBC rekao da nema razloga misliti da će cijene plina ponovno početi padati "uskoro". 

Rastuća globalna potražnja za plinom djelomično je potaknuta energetskom tranzicijom, smatra O’Shea, jer se zemlje odmiču od ugljena i nafte. "Dok se krećemo prema neto-nuli, plin je važno tranzicijsko gorivo, pa kako isključite elektrane na ugljen u drugim zemljama, nastaje veća potražnja za plinom. Ne postoji obilje plina koji možete jednostavno i brzo dobaviti, tako da ne mogu reći da će to biti učinjeno za šest mjeseci, devet mjeseci ili godinu dana.", komentirao je.  

Međutim, O’Shea je rekao kako ne vjeruje da bi povećanje domaće opskrbe plinom iz Sjevernog mora pomoglo u rješavanju energetske krize. "Nisam siguran da bi povećanje ponude u Velikoj Britaniji smanjilo cijenu s 3 funte po BTU, koliko je iznosila u prosincu, s 50 penija koliko je bilo prije godinu dana. Plin dovozimo iz Sjedinjenih Država, iz Norveške, iz Europe, iz Katara, s drugih mjesta. Dakle, nismo u poziciji jednostavno imati Ujedinjeno Kraljevstvo kao izolirano energetsko tržište. Dio smo globalnog tržišta.” 

OFGEM utječe na cijene

Potrošači se pripremaju za skok u iznosu koji plaćaju za energiju za kućanstvo u travnju, nakon što regulator revidirao svoje gornje granice cijena energije, piše The Guardian. Mnogi očekuju da će odluka regulatora Ofgema dovesti do porasta prosječnih računa za čak 700 funti, čime će se godišnji trošak električne energije i plina za kućanstva po zadanoj tarifi dobavljača povećati na 2000 funti. 

O’Shea, koji je na čelu Centrice gotovo dvije godine, nedavno je pozvao vladu da pomogne potrošačima u nevolji smanjenjem PDV-a ili micanjem naknada za zaštitu okoliša s računa za energiju. Prema njegovim izračunima, smanjenjem PDV-a umanjio bi se 100 funti prosječnog godišnjeg računa, no taj je potez odbacio premijer Boris Johnson. 

O’Shea je također predložio da bi vlada trebala financirati ekološke i socijalne namete putem općeg oporezivanja umjesto računa kućanstava, za koje je procijenio da bi prosječni godišnji ukupni iznos smanjio za 170 funti. Prošle godine propalo je 26 energetskih tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu, a O'Shea je ranije rekao da će energetske tvrtke morati prenijeti veće veleprodajne troškove kako bi preživjele, iako je inzistirao da Centrica ne bi željela primiti državnu pomoć koja bi joj pomogla u održavanju računa nižima.