Kako bi se unaprijedila i razvijala elektroenergetika, tvrtke iz ove djelatnosti i resorna ministarstva u Crnoj Gori osnovali su Povjerenstvo za ulaganja u elektroenergetiku. 

Zadaća tog povjerenstva je utvrditi jasne smjerove daljnjeg razvoja elektroenergetike u Crnoj Gori i posebice osnažiti ulaganja u obnovljive izvore. 

Stoga će Povjerenstvo nastojati ubrzati sve administrativno – tehničke procedure i otkloniti moguće prepreke u cilju učinkovitijeg ostvarenja planiranih investicija, a kontinuirano će se raditi i na unapređivanju suradnje u okruženju. 


Vjetroelektrane i sunčane elektrane 

U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) ističu kako su prilično zainteresirani za izgradnju novih hidroenergetskih kapaciteta na rijeci Komarnici i Pivi, hidroelektrana Komarnica i Kruševo, za koje već postoji određena dokumentacija. 

Također, EPCG traži lokacije za gradnju novih sunčanih elektrana, dok je, podsjećaju, u pripremi realizacija projekta vjetroelektrane Gvozd snage 50 MW i sunčane elektrane Briska Gora, kao i projekta SE Velje Brdo snage 50 MW. K tomu, EPCG želi s ostalim institucijama značajno pridonijeti ugradnji sunčanih elektrana u kućanstvima i tvrtkama. 

Ugradnja osmog agregata u HE Perućica, čija vrijednost se procjenjuje na oko 24 milijuna eura, jedan je od glavnih projekata, izvijestila je EPCG. Snaga novog agregata, prema najavama, iznosit će 58,5 MW, a njegovim uvođenjem u proizvodnju osigurat će se dodatnih oko 50 GW h električne energije godišnje.