Trošak emisije ugljičnog dioksida, poznat i kao ETS dozvola, prema EU sustavu trgovanja emisijama dosegnuo je unutardnevni rekord od gotovo 95 eura po toni, a sudionici na tržištu spremaju se na mogućnost skoka preko stotinjak eura. Prirodni plin je još uvijek toliko skup u Europi da potiče potražnju za ugljenom za grijanje, proizvodnju električne energije i druge potrebe, iako je trošak emisijskih dozvola iz korištenja ovog krutog goriva puno veći. 

Slab vjetar i otkazivanje dražbe 1. veljače za certifikate CO2 na europskoj burzi EEX zbog tehničke pogreške pridonijeli su rastu cijena dozvola do 94,91 eura na ICE Endex tržištu. Fjučersi koji istječu u prosincu koštali su rekordnih 94,21 euro po toni ugljičnog dioksida i ekvivalentne količine stakleničkih plinova na jučerašnjem zatvaranju. Naime, neodržavanje aukcije smanjilo je broj dostupnih certifikata u okviru Sustava trgovanja emisijama Europske unije - EU ETS

Psihološka granica je blizu

Analitičari računaju na to da će u dogledno vrijeme prijeći psihološku razinu od sto eura po toni. Cijena dozvole prije samo dva mjeseca premašili su 80 eura, u odnosu na samo 32,94 eura na kraju 2020. godine. Davatelj financijskih podataka Refinitiv objavio je ranije ovog tjedna da se globalno tržište za emisije stakleničkih plinova povećalo za 164% na 760 milijardi eura prošle godine. Od toga EU ETS iznosi 683 milijarde, a sjevernoameričko tržište poraslo je samo šest posto na iznos koji bi se preračunao na 49 milijardi eura. Kina također ima sustav trgovanja emisijama ali nelikvidan, prenosi Balkan Green energy news.