Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošloga tjedna, drugoga zaredom, i kreću se oko najviših razina u više od mjesec dana. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3,3%, na 75,34 USD/bl, nedaleko najviše razine od kraja srpnja, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,2%, na 71,87 USD/bl, blizu najviše razine od početka kolovoza. Rast cijena dominatno je posljedica sporog oporavka proizvodnje u Meksičkom zaljevu nakon uragana Ida. 

IEA prognozira oporavak potražnje za naftom u listopadu i njezin rast za 1,6 milijuna barela dnevno, te nastavak trenda do kraja godine. Prognoza za 2022. skromno je pak povećana, za 52 tisuće barela dnevno, na 3,2 milijuna barela dnevno. IEA-ine su prognoze ipak daleko skromnije od OPEC-ovih, koji u ovoj godini očekuje rast potražnje za gotovo šest milijuna barela dnevno, te za 4,15 milijuna dnevno u 2022. 

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 40%, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava od pandemije koronavirusa, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina. Ranije ove godine neki analitičari su predviđali da bi barel lako mogao dosegnuti i 90 USD do Božića, što sada više nije daleko.