Cijene nafte mogle bi ostati na višim razinama u nadolazećim godinama jer oporavak potražnje raste, a ponuda ostaje ograničena, kaže voditelj energetskog istraživanja Goldman Sachsa. Damien Courvalin, koji je također viši robni strateg, rekao je da osnove tržišta opravdavaju veće cijene te da je prognoza banke za naftu tipa Brent 85 USD po barelu u sljedećih nekoliko godina. “Ovo nije prolazni zimski šok kakav bi mogao biti za benzin. Ovo je zapravo početak trenda rasta cijene nafte”, rekao je u četvrtak za CNBC. 

Bazni scenarij Goldman Sachsa je da Brent do kraja godine dosegne 90 USD/bl. Američki fjučersi na naftu porasli su 1,26% na 81,45 dolara po barelu, dok su međunarodni referentni fjučersi na naftu Brent porasli 1,24% na trgovanju u Aziji u četvrtak poslijepodne na 84,21 dolara. Kako je rekao Courvalin, tržište nafte je u "najdužem deficitu koji smo vidjeli u desetljećima", a potražnja će i dalje nadmašivati ​​ponudu zimi. 

Manjak ulaganja u proizvodnju

Nedostatak ulaganja u opskrbu naftom, dok potražnja raste, ukazuje na održive visoke cijene barem u sljedećoj godini, dodao je. Ono što se događa na tržištu ugljena - gdje su cijene rekordno visoke jer se ponuda smanjivala brže od potražnje - po njemu je znak je upozorenja za naftu. Bušaće aktivnosti se nisu oporavile mnogo na strani ponude, dok potražnja raste, rekao je, opisujući tržište riječima "ukorijenjeni deficit". "Suočavamo se s potencijalnim višegodišnjim deficitom i rizikom od znatno viših cijena", rekao je. 

Mora postojati spoznaja da će prijelaz na čistiju energiju trajati dugo, te da će pozivi na prestanak ulaganja u opskrbu ugljikovodicima samo stvoriti "mnogo više cijene energije u narednim godinama", rekao je. Potražnja se kontinuirano povećava i očekuju se ulaganja, no proizvođači iz škriljaca fokusirani su na donošenje svježeg novca investitorima. To je po Courvalinu ključ održivosti visokih cijena te je uvjeren da će potražnja za naftom doseći nove rekorde 2022. i 2023., objavljuje CNBC.