Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima na razini od 75 dolara, poduprte padom zaliha u SAD-u i podacima 30-postotnog rasta maloprodaje u Njemačkoj, koji pokazuju ubrzani oporavak najvećeg europskog gospodarstva. Na londonskom je tržištu cijena barela pala je 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,01 USD, a na američkom tržištu se barelom trgovalo po 72,91 USD. OPEC je na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 74,01 dolar, što znači da je bila viša za 88 centi nego prethodnog dana trgovanja. 

U takvim su uvjetima vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom počeli razgovarati o dodatnom ublažavanju ograničenja proizvodnje u kolovozu, ali odluka nije donesena, istaknula su u utorak dva izvora u OPEC+. Skupina će se sastati 1. srpnja da bi razgovarala o proizvodnoj politici. 
Prema izvještaju S&P Global Platts Analytics, kvote u kolovozu vjerojatno će se povećati za 500.000 b / d, budući da saudijski oprez zbog neizvjesnosti globalne potražnje i iranski pregovori o nuklearnoj nuždi mogu spriječiti veće povećanje.

Povećanje proizvodnje u kolovozu

"S obzirom na dobro raspoloženje i snažnu potražnju, OPEC+ vjerojatno će idućeg tjedna bez većih problema najaviti dodatno povećanje proizvodnje, bar u kolovozu, čime neće ugroziti uzlazni trend cijena nafte", procjenjuju analitičari Commerzbanka.

"OPEC + će vjerojatno povećati proizvodnju za 500.000 b/d na 1 milijun b/d za kolovoz, ali možda neće izdati kvote za dalje jer iranska proizvodnja nije sigurna. Većina očekuje da će se Iran izvoz sirove nafte opet vratiti do rujna ili listopada ", rekao je trgovac sirovom naftom sa sjedištem u Singapuru, piše Platts.

Nesigurnost na strani opskrbe koja se odnosi na ukidanje sankcija od strane SAD-a zbog iranskog izvoza sirove nafte ostaje ključna žarišna točka za sudionike na tržištu, jer bi povratak iranske sirove nafte mogao olakšati opskrbu i povećati alternative za krajnje korisnike.