Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, i to više od 4%. U posljednja dva tjedna cijene su pale gotovo 10%, izgubivši dio dobitaka od početka rata u Ukrajini. U prvom tjednu napada Rusije na tu zemlju cijena barela skočila je oko 20%, a od početka godine čak za 40%. 

Sada su, čini se,  pomalo popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji. Na svjetskim tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa cijene znatno osciliraju. Tako su se prošloga tjedna kretale u vrlo širokom rasponu od 16 dolara - jedan bi dan pale ispod 100 dolara, a već drugi snažno skočile iznad te razine. Na cjenovne potrese osim rata u Ukrajini utječe i razbuktavanje pandemije i nova zatvaranja u Kini, koja je najveće tržište, a tu je i zastoj u pregovorima oko iranskog nuklearnog programa i pad zaliha globalno. 

Nefostaje nafte na tržištu

OPEC i Rusija u veljači su još više zaostali za zacrtanom razinom proizvodnje nego u siječnju, što brine tržište. Računa se da bi u travnju taj manjak mogao biti tri milijuna barela dnevno, jer nitko ne kupuje rusku naftu zbog sankcija. Rusija inače izvozi između 4 i 5 mil. bl dnevno. Međunarodna agencija ze energiju je upozorila da bi se opskrba time smanjila trostruko više od proizvodnje. Trenutno stradavaju i ponudi i potražnja, ali ponuda je teže pogođena, a analitičari predviđaju da će cijena barela ostati iznad 100 USD, sve dok se ne pojave veće količine koje su alternativa za rusku naftu koja nije na tržištu. 

Dedolarizacija trgovine naftom?

Od prošlotjednih zanimljivosti valja izvijestiti da je kineska valuta naglo skočila nakon što je Dow Jones objavio da je Saudijska Arabija u aktivnim pregovorima s Pekingom o prodaji nafte u kineskoj valuti, juanu. Američki dolar desetljećima je glavna globalna valuta za trgovinu naftom, tako da bi takav potez bio veliki udarac na SAD. Odnosi SAD-a i Saudijske Arabije pogođeni su građanskim ratom u Jemenu i pregovorima oko iranskog nuklearnog sporazuma, a nakon vijesti o možebitnoj trgovini u juanima, kineska valuta odmah je dobila na važnosti. Za sad su to razgovori, ali signalizira se da je alternativa američkom dolaru aktualna, posebno u trenutku kad je kineska valuta pod velikim pritiskom, zbog pada cijena dionica u toj zemlji.