Na azijskom tržištu naftom se jutros trgovalo po povišenim cijenama, zbog očekivanja da će OPEC+ donijeti odluku o velikom kresanju proizvodnje u srijedu. Nafta tipa brent poskupjela je za 0,5% na 89,32 USD/bl, nakon 4% rasta cijene u ponedjeljak. Američki fjučersi, koji su dan ranije rasli za 5%, danas su porasli za 0,4% na 83,93 USD/bl. Ovotjedna povećanja cijena nafte najveća su od svibnja ove godine. OPEC+ je povećao iscrpak ove godine, ali proteklih mjeseci nije uspio ispuniti plan o povećanju proizvodnje, ne dosežući cilj o 3,6 milijuna barela dnevno, iz kolovoza. 

Investitori očekuju da će OPEC+ smanjiti proizvodnju za više od milijuna barela dnevno, u prvom sastanku licem u lice od početka pandemije, najavili su izvori bliski kartelu, javlja Reuters. U realnosti, smanjenje bi moglo biti manje, jer proizvođači ne ispunjavaju svoje kvote. 

Promotor ideje o smanjenju proizvodnje je Saudijska Arabija, a proizvođači nafte suočavaju se s naglim padom cijena crnog zlata ispod 90 USD/bl, s razine od 120 USD/bl prethodnih mjeseci, zbog strahova od smanjenja gospodarske aktivnosti i usporavanja globalne ekonomije pošto se velik broj država bori s visokom inflacijom i nacionalne banke podižu kamatne stope. 

Ljutnja SAD-a

Vrijednost dolara trenutno je najviša u 20 godina, a kako pišu analitičari, euro i funta sve se više smatraju "funny money", bezvrijednima, zbog čega se počinje spominjati pritisak na SAD da smanji vrijednost svoje valute, jer jaki dolar uništava tuđe ekonomije. 

Taj potez OPEC+ vjerojatno će razljutiti SAD, koji vrši pritisak na Saudijsku Arabiju da nastavi zapljuskivati tržište s naftom, kako bi se smanjio pritisak na cijene i smanji prihod Moskve, jer Zapad sankcijama kažnjava Rusiju zbog rata u Ukrajini. Saudijci nisu osudili Rusku "specijalnu operaciju". 

U travnju 2020. OPEC+ je smanjio proizvodnju za rekordnih 10 milijuna barela dnevno, ili 10% globalnog outputa, zbog pandemije. Treba napomenuti da će od 5. prosinca zavladati potpuni embargo na uvoz nafte morskim putem u Europu, koji bi trebao smanjiti uvoz iz tog pravca do 90%. Najveći uvoznici ruske nafte u EU 2021. bile su Litva (83%), Finska (80%) i Slovačka (74%). Američke rezerve nafte porasle su za 2 mil. barela prema podacima od kraja rujna.