Praktički sve nama susjedne zemlje pa i šire trenutno imaju nižu cijenu goriva od Hrvatske. U Hrvatskoj nabavna cijena i marža prodavatelja čine tek oko 40% ukupne cijene litre benzina, dok ostalo uzima država za trošarine, naknade za ceste i Hrvatske željeznice te PDV koji se obračunava i na trošarine i druge naknade.
Dok je u Hrvatskoj prošli tjedan trebalo za litru benzina platiti 10,37 kuna, u Austriji se toči po 1,29 eura po litri (9,56 kn/l). Austrija ima mnogo bolji standard od Hrvatske, a prema službenim podacima Međunarodne unije cestovnog prijevoza (IRU), srednja cijena litre benzina u Austriji prema zadnjim je prošlotjednim podacima 1,21 eura (8,94 kune). Znamo da je gorivo unatoč ovogodišnjem povećanju trošarina u Bosni i Hercegovini jeftinije nego u Hrvatskoj (8,1 kunu stoji litra Eurosupera 95), pa mnogi Hrvati iz pograničnih područja odlaze točiti gorivo u BiH gdje na spremniku od 40 litara mogu uštedjeti 90 kuna. 
Večernji list je stoga provjerio kako je u drugim državama u okruženju, pa i šire u svijetu. I u Mađarskoj je - u odnosu na Hrvatsku - cijena goriva osjetno manja. Litra benzina stoji 8,88 kuna, pa bi i Hrvati koji žive blizu granice s Mađarskom mogli pronaći računicu za odlazak na benzinsku pumpu u Mađarsku, pogotovo ako to vežu s tjednom kupovinom budući da su mnoge stvari u mađarskim supermarketima povoljnije nego u Hrvatskoj. I u istočnom je susjedstvu gorivo nešto jeftinije nego u Hrvatskoj. U Srbiji je, prema podacima Međunarodne unije cestovnog prijevoza, cijena litre benzina 9,25 kuna, u Crnoj Gori 10,09 kuna, Kosovu 9,1 kn, a u Makedoniji 8,36 kn. U Bugarskoj litra Eurosupera 95 stoji 8,46 kn, a u Rumunjskoj 8,47 kuna. I srednjoeuropske države poput Češke, Slovačke i Poljske imaju znatno jeftinije gorivo nego što ga plaćamo u Hrvatskoj. 
U Njemačkoj je cijena benzina po litri 10,57 kuna, dakle nešto viša nego u Hrvatskoj. U državama zapadne Europe, pogotovo u Skandinaviji, gorivo je skuplje. Osim Norveške, koja ima velike zalihe nafte ali i visoke cijene i standard, pa je cijena po litri benzina 12,86 kuna, skupo je i u Švedskoj (11,34 kn) i Finskoj (11,64 kn), kao i u Danskoj (11,26 kn). Vrlo su visoke cijene goriva, čak trenutačno najviše u Europi, u Nizozemskoj – litra benzina prošli je tjedan prema IRU stajala je 13,12 kuna, dok je u Belgiji koštala 11,25 kn. Gorivo je vrlo skupo i u južnim ljetnim turističkim destinacijama poput Francuske (11,20 kn), Grčke (11.71 kn), kao i još skupljih Portugala (12,02 kn) i Italije (12,16 kn). Izuzetak je tek Španjolska u kojoj je litra benzina ipak mnogo povoljnija – 9,68 kuna. Te države se, baš kako je to prošlog tjedna najavio i hrvatski ministar financija Zdravko Marić, nadaju ubiranju znatnog novca od trošarine na goriva od brojnih turista koji posjećuju te zemlje. Ministar financija nedavno je odbacio ideju o smanjivanju trošarina.