Ministartvo gospodarstva u prijedlogu novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata predviđa ukidanje Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Plan je da se cijene naftnih derivata formiraju slobodno. Vlada bi ipak zadržala pravo da, u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, propiše najvišu cijenu za pojedine naftne derivate za razdoblje od najduže 90 dana. Očekuje se da novi Zakon bude donesen do kraja godine. 
"S obzirom na otvaranje tržišta u Republici Hrvatskoj i pojavu više energetskih subjekata na tržištu naftnih derivata stekli su se uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prijedlogom novog Zakona predviđeno je da se cijena naftnih derivata u formira slobodno. Kao posljedicu toga očekujemo zdravu tržišnu konkurenciju među distributerima naftnih derivata te na taj način potičemo investicije i ulaganja u maloprodaju naftnim derivatima. Dugoročno očekujemo povoljne utjecaje na formiranje cijena naftnih derivata sukladno pozitivnoj praksi ostalih zemlja Europske unije", kazala je Jelena Zrinski Berger, pomoćnica ministra gospodarstva. Vlada je do sada prema pravilniku svaka dva tjedna utvrđivala i objavljivala najviše razine maloprodajnih cijena derivata. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta i šest posto u slučaju pada cijena. Novim pravilnikom cijene bi se mogle mijenjati na dnevnoj bazi te bi mogle biti drugačije od postaje do postaje. 
Objavljene su i nove cijene naftnih derivata do 25. studenog. Po tim će podacima cijene motornih benzina od danas biti niže od 19 do 21 lipe po litri, a dizelskih goriva od 11 do 13 lipa po litri. Cijena eurosupera 95 od sutra iznositi 10,00 kuna, što je najniža cijena tog benzina od kraja svibnja ove godine. Za 20, odnosno 21 lipu po litri pojeftinit će eurosuperi 98 i 100, pa će se eurosuper BS 98 od ponoći prodavati po 10,29 kuna, a eurosuper BS 100 stajat će 10,48 kuna. Eurodizela BS pojeftinjuje na 9,62 kune, objavio je Index.