Cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog tjedna nastavile su rasti, a tijekom cijele veljače bilježi se rast od čak 20%, što je rezultat očekivanja tržišta da se koronakriza polako bliži kraju pa će se i potražnja oporaviti. To su nove najviše razine u zadnjih 13 mjeseci. „Cijene nafte porasle su previše i prebrzo. Londonsko je tržište s cijoenom od 64 USD po barelu iznad razina prije pandemije, a to se još ne može reći za globalnu potražnju za naftom”, rekli su analitičari PVM-a.


Iako se puno priča o smanjivanju razlike između ponude i potražnje, potražnja ni izbliza ne opravdava sadašnju razinu cijena, upozorili su. U četvrtak se očekuje sastanak OPEC-a, koji skupa sa saveznicima koordinirano smanjuje proizvodnju za 7,2 mil. barela dnevno da se usklade sa smanjenom potražnjom. 

Sada se očekuje da kartel razmotri povećanje proizvodnje, no postoje razmišljanja da to još ne bi trebalo raditi jer koronakriza se još nije ispuhala i uslijedit će novi pad potrošnje. Od početka godine cijene su nafte skočile više od 25 posto, nakon što su prošle godine zbog koronakrize pale više od 20 posto.