Cijene nafte na svjetskim tržištima dosegnule su novi rekord u proteklih 13 mjeseci, za što su glavni razlog povećane napetosti na Bliskom istoku koje uzrokovale povećanu kupnju. Isto tako, razlog je i olakšavanje mjera za sprječavanje pandemije koronavirusa širom svijeta što bi također trebalo povećati potražnju za naftom.

U skladu s time, cijena sirove nafte tipa Brent, koji je mjerodavan za europsko tržište, porasla je za 1,09 USD/bbl ili za 1,8% i iznosila je 63,52 USD/bbl, dok je nakratko dosegnula i 63,76 USD/bbl, što je najviša cijena nakon 22. siječnja 2020. godine. Istodobno su 'futuresi', odnosno cijene ugovora za buduće isporuke nafte za WTI, referentni tip nafte za SAD-a, poskupili za 2,2% ili za 1,28 USD/bbl i iznosili su 60,75 USD//bl, što je najveći iznos nakon 8. siječnja prošle godine.

U svakom slučaju, tijekom prošlog tjedna cijene nafte ukupno su porasle za 5%. S druge strane, unatoč povećanoj potražnji, smanjuje se i proizvodnja, kako su to dogovorile članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i još nekoliko većih proizvođača (tzv. OPEC+), objavila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.