Nakon izvješća o stanju kineskog gospodarstva, tj. potvrde njegovog rasta u trećem tromjesečju ove godine, došlo je do blagog pada cijena nafte na svjetskim tržištima na dan 19.10.2020. Naime, gospodarske aktivnosti u Kini povećale su se za čak 4,9% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, što nije bilo očekivano. S druge strane, u ostatku svijeta i dalje buja pandemija koronavirusa

Cijene sirove nafte tipa Brent, koja je mjerodavna za europsko tržište, i to ugovora za isporuke u prosincu, pale su pri tome za 0,3 USD/bbl ili za 0,7%, na 42,63 USD/bbl, dok je cijena WTI-ja, mjerodavnog za američko tržište, ali za isporuke u studenom, pala na 40,61 USD/bbl ili za 0,27 USD/bbl. 

Prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), u 2021. godini očekuje se kretanje cijena sirove nafte u rasponu 40 - 50 USD/bbl. Istodobno, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i još nekoliko velikih proizvođača koji čine tzv. OPEC+ ograničili su proizvodnju nafte na 7,7 mil. bbl/d, a od početka 2021. godine najavljuju se dodatna smanjenja, objavila su RBA Istraživanja.