Cijene nafte u petak su skočile više od jednog dolara po barelu, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo 14 mjeseci, nakon što su se OPEC i njegovi saveznici dogovorili da neće povećavati opskrbu naftom u travnju jer čekaju značajniji oporavak potražnje usred pandemije koronavirusa. Fjučersi na naftu Brent za svibanj porasli su u petak na čak 68 dolara po barelu, što je razina koja se nije zabilježila od 8. siječnja 2020., što je gotovo 3% porasta u jednom tjednu. 

Američki terminski ugovori za zapadni Teksas (WTI) porasli su za 93 centa, ili 1,5%, na 64,76 dolara po barelu nakon što su ranije dosegnuli najviši nivo od 64,94 dolara. Oba su ugovora u četvrtak porasla za više od 4% nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, zajedno nazvani OPEC +, produžili ograničenja proizvodnje nafte u travnju. 

Stalni rast proizvodnje može se apsorbirati s poboljšanjem globalne potražnje i možda neće imati puno negativnog utjecaja na cijenu. Zabrinutost će porasti samo ako američka proizvodnja poraste kao odgovor na više cijene. Goldman Sachs je povećao svoju prognozu cijene brenta za 5 USD na 75 USD po barelu u drugom kvartalu odnosno na 80 USD u trećem kvartalu ove godine, dok USB cijenu procjenjuje na 72-75 USD/bl., javlja Reuters.