Prošlog tjedna cijene nafte su na svjetskim tržištima oštro pale nakon što je SAD najavio prodaju rekordnih količina nafte iz strateških robnih rezervi, počevši od svibnja i to svakodnevno u narednih šest mjeseci u količini od čak 180 milijuna barela nafte. Na londonskom tržištu barel je pojeftinio za 13,5% na 104 USD, dok je na američkom pao za 12,9%, na 99 USD. Riječ je o najvećem padu cijena "crnog zlata" u protekle dvije godine, a SAD već treći puta u šest mjeseci koristi svoje strateške rezerve, ovaj puta s najvećim otpuštanjem nafte u 50-godišnjoj povijesti zaliha. 

Plasman nafte iz streteških rezervi najavila je i Međunarodna agencija za energiju (IEA), ali o količinama će se odlučivati u narednim tjednima. Ti potezi imat će blagotvoren kratkotrajni učinak, ali dugoročno, to je već upitno. Analitičari drže da će ovaj potez "držati vodu" ove godine, ali ne rješava evidentan manjak nafte na tržištu, čak 3 mil. barela ruske nafte dnevno. 

OPEC je najavio povećanje proizvodnje u svibnju tek za 432.000 bl. dnevno, iako zapad traži znatno više. Procjenjuje se da će cijena nafte u idućoj godini biti svakako iznad 100 USD, jer će se i dalje osjećati značajan manjak ruske nafte. Nakon duže vremene oslabio je i američki dolar u odnosu na šest najvažnijih valuta.