Cijene nafte na svjetskim su tržištima pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je Organizacija zemalja izvoznica nafte postigla dogovor o povećanju proizvodnje i jer se trgovci plaše usporavanja oporavka gospodarstava od pandemije koronavirusa. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,6%, na 73.59 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7%, na 71.81 dolar.

Pad cijena ponajviše je posljedica dogovora OPEC-a i njegovih saveznika, na čelu s Rusijom, o postupnom povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno na mjesečnoj bazi od kolovoza, odnosno povećanju 5,8 mil. barela dnevno do rujna 2022. godine. Cijene nafte u trenutku dogovora, koji je kompromisan, bile su na najvišoj razini u dvije godine. 

OPEC je u četvrtak objavio da očekuje da će se svjetska potražnja za naftom iduće godine približiti pretpandemijskoj razini od oko 100 milijuna barela dnevno, predvođena rastom potražnje u SAD-u, Kini i Indiji. Tržište je sve zabrinutije zbog rasta zaraze delta sojem u azijsko-pacifičkoj regiji koja je najveći motor rasta potražnje.