Ministru financija Slavku Liniću danas bi na stolu trebao biti dopis uprave grupacije Dioki iz kojega će biti jasno hoće li biti sklopljen predugovor s turskim Caliskanom o prodaji Diokijeve tvrtke-kćeri Adriaoil, a temeljem kojega bi Caliskan isplatio avans za plaće zaposlenicima Diokija, ili će, što je sam Linić najavio, poreznici morati pokrenuti stečaj Diokija, piše Poslovni dnevnik.

Službenih informacija od trenutnog predsjednika uprave Diokija Lea Dolezila nema, kao ni iz Ministarstva financija. Međutim, neslužbeno Poslovni dnevnik doznaje kako turski partner u pokretanju proizvodnje u dijelu Diokija, točnije pogona Dina Petrokemije u Omišlju, nije, kao što se očekivalo, prihvatio prijedlog predugovora, kojega je prošlog tjedna odobrio Nadzorni odbor Diokija. Prema dostupnim informacijama, Caliskan je u predugovor unio niz izmjena i svojih prijedloga, a o čemu se sve radi i hoće li oni biti prihvatljivi za hrvatsku stranu, vidjet će se po Linićevoj reakciji. No, zna li se da je već i njegov nenadani istup potkraj prošlog tjedna i najava mogućeg pokretanja stečaja u toj petrokemijskoj industriji bio zapravo pritisak na partnera iz Turske, sve upućuje da stečaj nije bez izgleda. 

Iz Vladinih krugova, naime, Poslovni dnevnik doznaje kako su nakon gotovo tri mjeseca usuglašavanja i konačnog definiranja koncepta rješavanja problema Diokija i njegovih tvrtki, na prošlotjednom sastanku u Ministarstvu financija, na kojemu se razmatralo finalizaciju dogovora i potpisivanje predugovora za Adriaoil, predstavnici turske tvrtke iz Istanbula svojim zahtjevima frapirali i samog Linića. Umjesto utvrđenih paralelnih aktivnosti države i Caliskana na pokretanju proizvodnje i provođenju financijskog restrukturiranja, u kojemu bi država preuzela na sebe zadaću koordinacije vjerovnika Diokija u zatvaranju i reprogramu obveza tvrtke, a koju je i sama Vlada odobrila pred više od dva tjedna, Turci su zatražili posve nove uvjete. 

Tražili su od Linića da najprije država provede restrukturiranje Dine, a tek potom da se osigura njihov ulazak kao strateškog partnera. Potpuni preokret u stajalištu Caliskana, posebice nakon što se tvrtka u Hrvatskoj javno pojavljivala preko više kompanija registriranih u drugim zemljama, revoltirala je ministra Linića. No, jučer nije bilo informacija o tome jesu li novi dodaci koje je Caliskan unio u prijedlog predugovora prešli granice dogovora, odnosno je li Caliskan nakon Linićevog upozorenja odustao od prošlotjednog koncepta ulaska u ozdravljeni omišaljski dio Diokija. To bi, dakle, Linić danas trebao objaviti. Stečaj je u uvjetima koje traži turski partner za Dinu posve logičan korak, kaže sugovornik blizak Ministarstvu financija. Caliskan zapravo želi doći “na gotovo”, no u tom slučaju puno bolje ponude za Dioki i njegove tvrtke moglo bi se dobiti otvaranjem stečaja, kroz koji je lakše ući u društvo, zbog bolje zaštite od rizika. Osim toga, ni opcija dogovorena s Calikanom neće očuvati postojeću zaposlenost, točnije sačuvat će tek 300 od 800 radnih mjesta.