Plan Europske unije za djelovanje u izvanrednim situacijama, koji se odnosi na pripremu za moguć prekid opskrbe ruskim plinom, stupit će na snagu danas nakon što je u ponedjeljak objavljen u službenom glasilu EU-a. Prema planu, zemlje članice EU-a trebaju dobrovoljno smanjiti potrošnju plina za 15% između 1. kolovoza i 31. ožujka sljedeće godine, u usporedbi s prosječnom potrošnjom u istome razdoblju u proteklih pet godina. 

Podaci EK pokazuju da je potrebno uštedjeti ukupno 45 milijardi kubnih metara plina da bi se postigao zacrtani cilj. Njemačka bi smjela potrošiti oko 10 milijarda kubnih metara manje u odnosu na prethodno razdoblje. 

U slučaju većih poteškoća s opskrbom plina, predviđena je i mogućnost obavezne uštede. Očekuje se da će plinska skladišta spremna dočekati ogrjevnu sezonu, ali industrija bi mogla imati značajnih poteškoća, tako da se u Njemačkoj već govori o značajnom usporavanju gospodarskih aktivnosti. 

Najmanje 15 zemalja članica EU-a, koje čine oko 65% ukupnog stanovništva bloka, moralo bi dati odobrenje za aktiviranje takve mjere. Nekoliko zemalja, među kojima su Italija i Španjolska, osigurale su izuzeće za takvu situaciju. Plan za izvanredne situacije zasad će biti na snazi godinu dana.

Skupo punjenje plinskih skladišta

Europske zemlje će po svemu sudeći uspjeti napuniti plinska skladišta prije zime onako kako su planirale, ali će troškovi iznositi više od 50 milijardi eura, deset puta više od prosjeka troškova punjenja prošlih godina, piše Reuters. Prosječna razina popunjenosti europskih skladišta plina prošli tjedan je bila 70,5%, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe (GIE). Europska unija planira 80-postotnu popunjenost skladišta do 1. studenoga kako bi osigurala rezerve za za zimske mjesece najveće potražnje. EU je također odredio privremene ciljeve za svaku zemlju i za svaki mjesec.


Njemačka, koja je najteže pogođena smanjenim protokom plina iz Rusije, ambicioznija je i namjerava do studenoga napuniti 95% skladišta. Pomaže joj povećani uvoz LNG-a. Procjenjuje se da je EU u prvoj polovici godine uvezao 21,4 milijuna tona LNG-a. Lani je u istom razdoblju uvezao 8,2 milijuna tona.

Američki LNG umjesto ruskog plina

U lipnju je prvi put u povijesti doprinos američkog LNG-a u opskrbi Europe plinom bio veći od plina iz Rusije.

Unatoč tome što je Europa na dobrom putu da ispuni ciljeve popunjenosti plinskih skladišta, analitičari upozoravaju da je njena ovisnost o ruskom plinu daleko od kraja te da Europa ostaje ovisna o tome koliko će zima biti hladna i koliko će ruskog plina prema Europi poteći na proljeće. Neizvjesnost u oba slučaja vjerojatno će održati visoke cijene čak i ako zalihe nastave rasti tijekom sljedećih mjeseci.

Analitičari i industrijski stručnjaci upozoravaju da bi punjenje skladišta do ciljanih razina bilo nemoguće ako Rusija potpuno prekine opskrbu Njemačke kroz plinovod Sjeverni tok 1.