Rat u Ukrajini i posljedice sankcija koje su SAD i saveznici nametnuli Rusiji osjećaju se ne samo u Rusiji, nego i globalno. 

Ruski izvoz nafte normalno predstavlja nešto više od 10 posto svjetske potrošnje. Zbog sankcija nastao je globalni manjak od tri milijuna bbl/d. 

Američki predsjednik Joe Biden objašnjava porast cijena energenata u Sjedinjenim Američkim Državama kao posljedicu ruske intervencije u Ukrajini. "Nema dovoljno zaliha. Ako želimo niže cijene plina, moramo odmah imati veću opskrbu naftom", izjavio je i odlučio pustiti na tržište jedan mil. bbl/d nafte iz američkih strateških zaliha u šest mjeseci, dakle ukupno oko 180 mil. bbl. 

Američke strateške zalihe nafte iznose 600 mil. bbl, što je približno mjesec dana ukupne američke potrošnje. Pričuva se ranije uglavnom koristila za povećanje opskrbe naftom tijekom ratova, inozemnih prijetnji opskrbi energijom ili prirodnih katastrofa. Manje količine nafte iz državnih zaliha puštenih na tržište od kraja prošle godine nisu imale velik utjecaj na cijene koje vozači i tvrtke u SAD-u plaćaju za gorivo. 

Neki ekolozi i vatreni pobornici zaštite klime nisu dobro primili puštanje na tržište strateških zaliha nafte, jer se time ne smanjuje emisija stakleničkih plinova, a pri ponovnom punjenju zaliha očekuje se povećana potražnja pa bi svoj interes mogli naći i proizvođači iz naftnih škriljaca i ulagati u veću proizvodnju. 

Više o tome moguće je pročitati u članku Mije Zglavnika, dipl. ing., koji je objavljen u novom broju stručnog časopisa EGE

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.