Američka energetska tvrtka Exelon kreće u demonstracijski projekt za proizvodnju zelenog vodika bez ugljika u jednoj od svojih nuklearnih elektrana. Američko ministarstvo energetike dodijelilo je Exelonu bespovratna sredstva za istraživanje potencijalnih prednosti proizvodnje vodika u nuklearnoj elektrani Nine Mile Point u Oswegu, New York. Exelon će surađivati ​​s Nel Hydrogenom, Nacionalnim laboratorijima Argonne i Nacionalnim laboratorijem za obnovljivu energiju, kako bi demonstrirali integriranu proizvodnju, skladištenje i korisnost vodika u elektrani s dvije proizvodne jedinice snage 3 GW. 

Vodik sam po sebi ne sadrži atom ugljika, ali se često stvara ugljično intenzivnim metodama. No, korištenje nuklearne energije bez ugljika za proizvodnju visokokvalitetne pare i njezino korištenje u elektrolizatoru učinilo bi proizvedeni vodik zelenim. 

Količina vodika koja je sigurno pohranjena na lokaciji neće se značajno promijeniti kao rezultat ove inicijative, a osoblje elektrane potpuno je spremno podržati projekt koristeći postojeće operativne protokole. U sklopu projekta bit će instaliran elektrolizator s protonski propusnom membranom (PEM) koji će koristiti postojeći sustav skladišta vodika u elektrani i prateću infrastrukturu, a početak rada se očekuje 2022. Prva proizvodna jedinica NE Nine Mile Point u SAD-u izgrađena je krajem 60-ih, a druga jedinica 80-ih godina prošlog stoljeća, objavio je Power-eng.