Siemens, jedna od vodećih globalnih kompanija za digitalnu transformaciju industrija i društva, prošli tjedan u Zagrebu održala je događaj Technology with a purpose okupivši više od 150 gostiju, predstavnika poslovnih partnera iz Hrvatske. 

Siemensova rješenja i usluge prepoznaje i koristi sve veći broj hrvatskih kompanija, s obzirom na to da rješenja za digitalizaciju industrije donose 30 posto uštede na troškovima održavanja, a istovremeno 10 puta ubrzavaju inovacije unutar organizacija i za 50 posto skraćuju vrijeme izlaska novog proizvoda, priopćeno je iz agencije 404.  

Upravo takva rješenja mogu izmijeniti stupanj digitaliziranosti hrvatske industrije, u kojoj u djelatnostima koje najviše sudjeluju u BDP-u, poljoprivredi, javnom sektoru, proizvodnji, trgovini, turizmu i financijama, stupanj digitalizacije iznosi manje od 10 posto, čime Hrvatska zaostaje za prosjekom EU-a. 


Rješenje za ugljičnu neutralnost 

U sklopu programa istaknuta su Siemensova rješenja koja su pomogla u digitalnoj transformaciji europskih i domaćih kompanija, stvarajući dodanu vrijednost za njih, ali i za društvo. 

Primjerice, Siemens je u suradnji s njemačkom biotehnološkom kompanijom BioNTech u samo pet mjeseci pretvorio postojeći pogon u tvornicu za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa. Među domaćim primjerima, istaknuta je suradnja s kompanijom Klimaoprema, kojoj je digitalni konzalting iz Siemensa ojačao kapacitete za uspjeh na globalnom tržištu, zatim tvrtkom Messer Croatia Plin, kojoj su Siemensovi stručnjaci uz pomoć PCS7 sustava za upravljanje procesima omogućili pojačanu isporuku medicinskog kisika hrvatskim bolnicama te kompanijom Pametna energija kojoj je omogućeno energetsko rješenje za ugljičnu neutralnost.

 

Dodana vrijednost 

"Tehnologija sa svrhom Siemensov je odgovor na brojne izazove koje moderni svijet stavlja pred države, društvo i industriju. Od učinkovitih tvornica, preko pametne infrastrukture, stabilnih energetskih rješenja, omogućavanja čiste energije do održivih prometnih rješenja i pametnih gradova, u Siemensu se trudimo klijentu uvijek pružiti dodatnu vrijednost, pritom vodeći računa o održivosti i društvenoj odgovornosti. Ipak, u središtu tehnologije je uvijek čovjek zbog čega posebnu pažnju u ovoj tehnološkoj transformaciji koju prolazimo trebamo staviti na obrazovanje i kontinuiranu edukaciju. Samo tako se može potaknuti prava inovativnost, a tehnologija imati pravu svrhu", istaknula je Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemens Hrvatska. 

U sklopu događaja održao se i panel Kako tehnologijom mijenjati budućnost? u kojoj su svoje viđenje budućnosti i mogućnosti koje tehnologija otvara novim generacijama podijelili Dejan Nemčić, profesor geografije nagrađen s Global Teacher Award za najboljeg profesora na svijetu, Matija Žulj, osnivač prve hrvatske agrotech kompanije Agrivi, Albert Gajšak, osnivač startup tvrtke CircuitMess i tvorac igraće konzole MAKERbuino i Maja Krištafor, nagrađivana mlada novinarka, aktivistica i poduzetnica.