Premijer Plenković na blagdan Velike Gospe je priznao da Vlada trenutno nema spreman program pomoći građanima u energetskoj krizi. Vlada je trenutno na godišnjem odmoru tako da će se o tome razgovarati kasnije, rekao je. No, sve je više onih koji smatraju da se kasni s mjerama, jer je energija nikad skuplja. Ravnatelj REGEA-e energetičar Julije Domac među rijetkima je koji o tome govori bez straha. On smatra da Vlada ne djeluje dovoljno brzo, piše Telegram. Pritom govori s pozicije energetskog stručnjaka i ravnatelja energetske agencije, a ne Milanovićeva savjetnika jer, naglašava, ne želi da energetika postane tema političkog prepucavanja. 

Vlada najavljuje da će krizni paket pomoći za građane i poduzetnike prezentirati ujesen, što Domac smatra zakašnjelim. „Industrija i poduzetnici moraju znati što trebaju raditi, koliko novca moraju ostaviti za energiju. Imaju i druga ulaganja, radnike, opremu, nabavku sirovina. Možda u ovom trenutku ni ne znaju hoće li poslovati, pa zašto bi onda kupovali sirovinu?“, upozorava. 

Kao dobar primjer navodi poteze koje vuče vlada susjedne Slovenije. „Premijer Golob je zamrznuo cijenu električne energije“, navodi, i istovremeno „zadužio državne energetske tvrtke da do 2025., dakle u samo tri godine, omoguće izgradnju jednog gigavata sunčanih elektrana. To je otprilike dupli kapacitet hrvatskog elektroenergetskog sustava“. 

Teško do solarne elektrane za višestambene zgrade

Što bi trebao raditi HEP? U ovakvim kriznim vremenima Domac stoga vidi bitnu ulogu državne energetske tvrtke, prema čijem je funkcioniranju općenito kritičan. Spominje čudan propis HEP-a da se za instalaciju sunčane elektrane na višestambenu zgradu traži potpis 100 posto suvlasnika, dok je istovremeno za energetsku obnovu ili kreditno zaduženje zgrade, prema zakonu, dovoljno 51% potpisa. Teže je, prema tome, instalirati sunčanu elektranu na krov, nego obnoviti fasadu. 

Domac smatra da bi HEP, kao nacionalna elektroprivreda trebao biti zainteresiran i aktivan, da vama kao potrošaču ponudi paket za izgradnju sunčane elektrane. Domac vjeruje da problema s grijanjem ove zime neće biti. „Bit će sigurno skuplje nego do sada, ali ako za koga brine, Vlada brine za građane. Puno više se brinem za industriju i poduzetnike. Jer u krajnjem slučaju, što mi vrijedi da imam topao stan na 21, 22 ili 24 stupnja, ako je gro firmi u međuvremenu propalo? Radije bih se doma grijao na 19, pa da firme prežive“.