Mađarska naftna i plinska skupina MOL je u gradu Százhalombatti otvorila novi centar za istraživanje i razvoj poliola nazvan György Mosonyi.  

Najmoderniji eksperimentalni reaktorski sustav u svijetu izradio je Thyssenkrupp Industrial Solutions, a 90 posto ostale opreme u projektu nabavljeno je od mađarskih dobavljača. K tomu, MOL i Thyssenkrupp su potpisali i ugovor o istraživanju i razvoju kako bi se tim kompanijama olakšao ulaz na tržište poliola – Thyssenkruppu kao dobavljaču tehnoloških usluga i izvođaču radova na području inženjeringa-nabave-izgradnje (EPC) te MOL-u kao proizvođaču i dobavljaču različitih proizvoda na bazi poliola. 

Strategijom MOL-a do 2030. postavljen je cilj povećanja udjela doprinosa petrokemijskog poslovanja rezultatu cijele Grupe. To se nastoji postići ulaganjem u proizvodni kompleks poliola u Tiszaújvárosu vrijedan 1,2 milijarde eura. 

Kako bi dao dodatnu težinu tom ulaganju i osigurao da postrojenje ispuni potrebe tržišta na kojima posluje, MOL je uspostavio centar za istraživanje i razvoj u rafineriji Danube. 


Nova tržišta 

"Centar za istraživanje i razvoj nosi ime György Mosonyi po pokojnom glavnom izvršnom direktoru MOL-a koji je u svojem radu bio zaista predan inovacijama te je ovo vrijedan doprinos njemu u spomen. Riječ je o vrhunskom laboratoriju opremljenom svim potrebnim alatima i instrumentima koji, što je najvažnije, ima sjajne stručnjake koji će osigurati da aktivnosti vezane uz istraživanje i razvoj služe razvoju proizvoda spremnih za tržište koji će se kasnije proizvoditi u tvornici poliola u Tiszaújvárosu. Centar je iznimno važan, ne samo za MOL, nego i zbog toga što kao najnapredniji centar za istraživanje poliola u srednjoj i istočnoj Europi ima nacionalni značaj te se nadamo da će znanstveni rezultati centra biti visokovrijedni i na međunarodnoj razini", rekao je izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Downstream Gabriel Szabó

"Našim ugovorom o zajedničkom istraživanju i razvoju ovaj centar za istraživanje i razvoj predstavlja velik korak naprijed u ispitivanju i pridobivanju novih tržišta kojima se MOL okreće proizvodnjom poliola", dodao je Sami Pelkonen, glavni izvršni direktor za kemijske i procesne tehnologije u kompaniji Thyssenkrupp. 

Centar za istraživanje i razvoj provodit će ispitivanja fizikalno-kemijskih svojstava poliola te laboratorijske testove i eksperimentalnu primjenu iz njih dobivenih poliuretanskih pjena. 

U novoizgrađenom postrojenju, do srpnja 2022. bit će razvijeno najmanje 10 razreda poliola, priopćeno je iz MOL-a. 

Za potrebe uspoređivanja i evaluacije rezultata mjerenja, kompanija također planira suradnju s laboratorijima nekoliko mađarskih sveučilišta i neovisnih istraživačkih institucija. Te će suradnje pomoći u daljnjem razvoju metodologija koje se upotrebljavaju u centru za istraživanje i razvoj te proširiti bazu znanja na sveučilištima.