Zbog energetske krize, energetske tvrtke u Albaniji, Crnoj Gori i na Kosovu uvoze električnu energiju po cijenama koje su dva do pet puta više nego prošle godine. Troškovi uvoza su drastično povećani, ali to za sada neće dovesti do poskupljenja za krajnje kupce, jer će se financirati iz države i proračuna samih energetskih tvrtki, piše Balkan green energy news. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je da je u 11 mjeseci ove godine na uvoz potrošila dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno 60 milijuna eura. EPCG je ove i prošle godine uvezla gotovo istu količinu energije, ali je prošle godine prosječna cijena bila 38 eura po MWh, a ove godine 90 eurMWh. Crna Gora iz uvoza u prosjeku pokriva 10% potražnje. Kosovski KEDS uvozio je struju po cijeni od 325 eura/MWh.

Upeterostručene cijene uvoza električne energije
 
Prema lokalnim medijima, kosovska elektroprivreda KEDS platila je pet puta više u listopadu i studenom, javljaju lokalni mediji. Prosječna cijena u listopadu iznosila je 242 eura/MWh, a u istom mjesecu prošle godine 49 eur/MWh, dok je u zadnjem tjednu studenoga energija plaćena čak 325 eura/MWh. Kosovo iz uvoza pokriva 10% potražnje. Do sada je ove godine Albanija potrošila 213 mil. eura na uvoz električne energije, a u prosjeku uvozi oko 20% električne energije, ali kada je hidrologija loša, to može porasti nekoliko puta, s obzirom da hidroelektrane čine 100% domaće proizvodnje. Povećani troškovi za uvoz energije nadoknađeni su iz državnog proračuna koji će nastaviti dotirati skupi uvoz. 

Cijene na europskim i regionalnim burzama električne energije trenutno se kreću od 120 eura/MWh u Njemačkoj i Poljskoj do 280 eura/MWh u Švicarskoj, što je rast od oko 90% od početka godine. Na burzama u regiji, u Hrvatskoj, Srbiji i Grčkoj cijene se kreću od 215 do 220 eura/MWh. 

HEP je veliki uvoznik

Hrvatska iz uvoza podmiruje od 30 do čak 40% potreba za električnom energijom. Koliko hrvatski HEP, koji drži više od 90% tržištatrenutno troši na uvoz električne energije nije poznato. Lani je nabava električne energije smanjena za 25,5% u odnosu na 2019. a uvezeno je 4.963 GWh. Lani su troškovi nabave električne energije pali za 1,11 mlrd. kn ili čak 32%, zbog manje nabave i nižih cijena energije. Podaci za ovu godinu nisu još objavljeni. Pošto se potražnja oporavila, nove brojke sigurno neće biti optimistične. HEP je objavio da će se ovako povišene cijene značajno odraziti na ugovaranje za iduće godine. Cijene električne energije za kupce kategorije kućanstva nisu se mijenjale, ali su za kupce u kategoriji poduzetništvo snažno porasle.