Sjedinjene Američke Države primjetno će potaknuti globalni rast opskrbe naftom u sljedećih pet godina zahvaljujući snažnoj industriji nafte i plina iz škriljaca, objavljeno je u godišnjem naftnom izvješću i prognozama Međunarodne energetske agencije (IEA). 
Prema prognozama, SAD će u izvozu nafte preteći Rusiju i približiti se vodećem svjetskom izvozniku – Saudijskoj Arabiji, pritom donoseći veću raznolikost u opskrbi. 
"Stiže drugi val američke revolucije u dobivanju nafte i plina iz škriljaca", ističe Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e. 
Agencija navodi kako će SAD u sljedećih pet godina biti zaslužan za 70 posto povećanja globalne proizvodnje nafte i za otprilike 75 posto rasta svjetske trgovine ukapljenim prirodnim plinom ( LNG). 
"To će protresti međunarodne trgovinske tokove nafte i plina, s dubokim implikacijama na energetsku geopolitiku", kaže. 
Svjetska naftna tržišta prolaze kroz razdoblje velikih promjena, s dugoročnim posljedicama na energetsku sigurnost i tržišnu ravnotežu. Uz SAD koji sve snažnije predvodi širenje globalnih naftnih zaliha, značajan rast primjećuje se i među ostalim proizvođačima izvan OPEC-a, uključujući Brazil, Norvešku i novog proizvođača - Gvajanu.