Europska unija i Egipat su, prilikom posjeta predsjednice Komisije Ursule von der Leyen Kairu protekle srijede i njezina sastanka s egipatskim predsjednikom El Sisijem, objavili zajedničku izjavu o klimi, energiji i zelenoj tranziciji. 

"Želimo iskoristiti puni potencijal odnosa EU-a i Egipta, a prelazak na čistu energiju i borba protiv klimatskih promjena bit će okosnica našeg partnerstva. Radujem se suradnji s Egiptom, koji će predsjedati konferencijom COP27, i daljnjem napretku na temeljima postavljenima prošle godine u Glasgowu. Surađujući s Egiptom nastojat ćemo prekinuti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i okrenuti se pouzdanijim dobavljačima", izjavila je von der Leyen. 

EU i Egipat zajedničkim će snagama nastaviti provedbu Pariškog sporazuma i postići ambiciozne rezultate na konferenciji COP27, koja se će se u studenome održati u Sharm El-Sheikhu.

 

Transmediteranski spojni vodovi 

U zajedničkoj izjavi potpisnice se obvezuju da će surađivati na postizanju globalne i pravedne energetske tranzicije, poboljšanju sposobnosti prilagodbe, smanjivanju gubitaka i štete uzrokovane klimatskim promjenama te većem financiranju borbe protiv njih kako bi se pružila pomoć zemljama u razvoju. 

EU i Egipat posvetit će posebnu pozornost obnovljivim izvorima, vodiku i energetskoj učinkovitosti, javlja Europska komisija

Usto, razvijat će mediteransko partnerstvo za vodik radi ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, razvoj i proširenje elektroenergetskih mreža (uključujući transmediteranske spojne vodove), proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i niskougljičnog vodika te izgradnju infrastrukture za skladištenje, prijevoz i distribuciju.

 

Zajednički problem 

S obzirom na novu geopolitičku situaciju i stanje na energetskom tržištu nakon ruske invazije na Ukrajinu te u skladu s planom REPowerEU, EU i Egipat ubrzat će i intenzivirati svoje energetsko partnerstvo. 

Sigurnost opskrbe plinom zajednički je problem. 

Europska povjerenica za energetiku Kadri Simson ovaj tjedan u Kairu s egipatskim ministrom Tarekom El Mollom i izraelskom ministricom energetike Karine Elharrar potpisala je trilateralni memorandum o razumijevanju između EU-a, Egipta i Izraela o izvozu prirodnog plina u Europu. 

Potpisnice će surađivati na stabilnoj isporuci prirodnog plina, koja mora biti u skladu s dugoročnim ciljevima dekarbonizacije i temeljiti se na tržišnom određivanju cijena, a on će se iz Izraela, Egipta i drugih izvora u istočnom Sredozemlju otpremati u Europu egipatskom infrastrukturom za izvoz UPP-a. 

Partneri će nastojati smanjiti istjecanje metana, a posebice će ispitivati nove tehnologije za smanjenje ispuštanja i spaljivanja, istražiti mogućnosti za iskorištavanje uhvaćenog metana u cijelom lancu opskrbe te se truditi da buduća ulaganja ne uzrokuju onečišćenje morskog ili kopnenog okoliša.