E.ON, najveći europski operater energetskih mreža, u srijedu je smanjio vrijednost svog udjela u plinovodu Sjeverni tok 1 za oko 700 milijuna eura (715 milijuna dolara), navodeći kao razlog "povećanu neizvjesnost" oko utjecaja ruskog rata na Ukrajinu. E.ON je u ožujku rekao da udio od 15,5%, koji se neizravno drži preko mirovinskog fonda tvrtke, ima knjigovodstvenu vrijednost od 1,2 milijarde eura, što znači pad vrijednosti udjela od 58%. 

"Trenutna energetska kriza konačno jasno pokazuje da Europa mora transformirati svoj energetski sustav. Biti neovisna o ruskom plinu, kako bi se osigurala sigurnost opskrbe", rekao je izvršni direktor Leonhard Birnbaum u izjavi. Smanjenje vrijednosti priznato je u glavnici u ostalim neoperativnim prihodima, rekao je E.ON, dodajući da situacija "ukazuje da nema pokretačkih događaja koji bi zahtijevali troškove umanjenja dugotrajne imovine". 

E.ON je u ožujku upozorio na korekciju vrijednosti udjela u Sjevernom toku 1, koji je u većinskom vlasništvu Gazproma, rekavši da će to negativno utjecati na mirovinske rezerve i neto dug, ali neće izazvati probleme s likvidnošću. Tvrtka je također izvijestila o rezultatima za prvo polugodište koji su pokazali pad od 15% u prilagođenoj temeljnoj dobiti (EBITDA) u prvom polugodištu na 4,06 milijardi eura, držeći se svojih izgleda za 2022. za prilagođeni EBITDA od 7,6 milijardi do 7,8 milijardi eura, javlja Reuters.