Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurava zajam od 70 milijuna eura albanskom operatoru elektrodistribucijskog sustava OSHEE-u za premošćivanje jaza u likvidnosti koju je uzrokovala pandemija. Također, javlja EBRD, ova sredstva mogu se iskoristiti za gradnju moderne podzemne trafostanice u središtu albanskog glavnog grada Tirane. 

Zajam EBRD-a nadopunjuje se značajnim paketom tehničke pomoći zahvaljujući kojem će OSHEE poboljšati svoje zdravstvene i sigurnosne protokole, ojačati borbu protiv korupcije i razviti program obuke za mlade stručnjake. Paket će, k tomu, uključivati izradu studije za razvoj pametne mreže kako bi se istražile mogućnosti digitalizacije distribucijske mreže.

 

Komercijalizacija poslovanja 

"Ovo je važan projekt za OSHEE i za albansku energetiku. Zajam EBRD-a podržava napore OSHEE-a da ublaži posljedice pandemije te modernizira i komercijalizira svoje poslovanje", izjavila je albanska ministrica financija i gospodarstva Anila Denaj na ovotjednom potpisivanju ugovora o zajmu između EBRD-a i OSHEE-a u Tirani. 

"Oduševljeni smo što podržavamo ovaj projekt koji će OSHEE-u omogućiti olakšanje likvidnosti nakon koronakrize. Kombiniramo potporu likvidnosti s financiranjem inovativne infrastrukture u albanskom distribucijskom sustavu. Ovo nam je prva prilika da podržimo OSHEE i uvjereni smo kako danas postavljamo temelje dugoročnog partnerstva", napomenuo je prvi potpredsjednik EBRD -a Jürgen Rigterink

"Drago mi je što sam potpisao ovaj projekt kako bih podržao poslovanje OSHEE-a nakon posljedica pandemije koronavirusa i moguću gradnju moderne podzemne trafostanice, prve takve vrste u Albaniji. OSHEE -u će također koristiti paket tehničke pomoći koji podržava naša nastojanja za modernizaciju i provedbu najboljih standarda u radu", rekao je Adrian Çela, izvršni direktor OSHEE-a.