Europska investicijska banka u prošloj godini u Hrvatsku je uložila više od 760 milijuna eura, što je u 20 godina njezine prisutnosti u našoj zemlji rekordan iznos, a najviše je bila usmjerena na oporavak malih i srednjih poduzeća od posljedica pandemije. Dosad najveći zabilježeni obujam poslovanja EIF-a u Hrvatskoj počiva na jamstvima izdanima državnim i komercijalnim bankama u sklopu Europskog jamstvenog fonda (EJF), u visini 650 milijuna eura. EIB je, pak, uložio 63 milijuna eura u Hrvatsku elektroprivredu (HEP), čime je podržan program ulaganja te kompanije u obnovljive izvore energije.

Voditelj ureda EIB Grupe u Hrvatskoj Anton Kovačev poručio je da će u ovoj i slijedećim godinama naglasak EIB-a u Hrvatskoj biti na Europskom zelenom planu i borbi protiv klimatskih promjena, što posebno uključuje financiranje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost i nove izvore energije. U kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu, Kovačev je naglašio važnost stvaranja energetske neovisnosti, kako Hrvatske, tako i Unije u cjelini. 

I NE Krško i LNG

Rekao je da se u segmentu obnovljivih izvora energije već intenzivno pregovara o nekim novim projektima, tek otkrivši kako se radi o vodiku. Upitan pak o nuklearnoj energiji i eventualnoj izgradnji novog bloka u nuklearci Krško, Kovačev je rekao da EIB može financirati takvu energiju, no uz "najvišu razinu sigurnosti". EIB-a kao klimatske banke EU-a, ta financijska institucija od početka 2022. godine ne sudjeluje u financiranju projekata temeljenih na fosilnim gorivima. Ali, sukladno strategiji postizanja što veće energetske neovisnosti, Kovačev je poručio i da je ta banka spremna financirati izgradnju novih LNG terminala - i u Hrvatskoj i ostalim zemljama EU-a, javlja HRT.