Europska komisija otvorila je dubinsku istragu kako bi ocijenila predloženu akviziciju OMV Slovenija od strane mađarske naftne i plinske grupe MOL prema Uredbi EU o spajanju. Komisija je zabrinuta da bi predložena transakcija mogla smanjiti konkurenciju na maloprodajnim tržištima motornih goriva u Sloveniji. MOL ima 53 benzinske postaje u Sloveniji, no sa stjecanjem OMV-ovih postaja, postaje ozbiljan takmac Petrolu, istiskujući male poduzetnike. 

Riječ je o poslu koji je dogovoren lani, kojim je MOL iskoristio činjenicu da INA, kao manjinski dioničar u OMV-u Slovenija ima pravo prvokupa 120 OMV-ovih benzinskih postaja u Sloveniji, stjecanjem 92,25% vlasništva nad njima. Kako su objavili mađarski mediji ideja je da se postaje brendiraju pod MOL-om, iako u dioničarskom ugovoru iz 2003. s hrvatskom Vladom stoji da MOL i INA na tržištu Slovenije mogu nastupati samo pod robnom markom INA-e. Cijeli paket dionica je po pisanju mađarskih medija koštao je 301 mi. USD, od čega će INA osigurati 100 mil. USD. 

Konkurencija i konsolidacija

 “Kako bismo osigurali da cijene goriva na crpki ne budu umjetno napuhane nedostatkom konkurencije, moramo pomno paziti na konsolidaciju”, rekla je izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, odgovorna za politiku tržišnog natjecanja. “OMV Slovenija i MOL dva su od vodećih dobavljača goriva u Sloveniji koji se međusobno natječu u mnogim lokalnim sredinama. Moramo pažljivo procijeniti hoće li promjene u konkurentskom okruženju koje je potaknula predložena akvizicija utjecati na cijene ili kvalitetu usluga”, naglasio je izvršni dopredsjednik. 

MOL i OMV Slovenija treći su i drugi najveći dobavljači goriva u Sloveniji nakon Petrola, poduzetnika u djelomičnom državnom vlasništvu. Kupnjom OMV Slovenija MOL bi držao visoke tržišne udjele na maloprodajnim tržištima goriva te bi zajedno s Petrolom držao vrlo velik udio na tržištu. Svi ostali konkurenti znatno su manji i malo je vjerojatno da će nakon transakcije predstavljati bilo kakvo značajno konkurentsko ograničenje za MOL ili Petrol, kaže Komisija. 

Zatvoreno tržište

U ovoj fazi Komisija je zabrinuta da bi transakcija mogla značajno smanjiti konkurenciju u maloprodaji motornih goriva (benzin i dizel) pojedincima i poduzećima u Sloveniji. Preliminarna istraga pokazuje da se stranke međusobno natječu u mnogim lokalnim sredinama diljem Slovenije. Transakcija bi tako uklonila glavno konkurentsko ograničenje s kojim se MOL i Petrol trenutno suočavaju na tržištu. Osim toga, tržište je vrlo transparentno i transakcija bi mogla olakšati koordinaciju između MOL-a i Petrola. Komisija kaže da maloprodaju motornih goriva u Sloveniji karakteriziraju relativno visoke barijere za ulazak i širenje, kao što su troškovi izgradnje mreže benzinskih postaja, regulatorna ograničenja i nedostatak atraktivnih lokacija. 

Osim toga, čini se malo vjerojatnim novi ulazak u nekom značajnom razmjeru u kratkom i srednjem roku. Komisija će sada provesti dubinsku istragu o učincima transakcije kako bi utvrdila je li vjerojatno da će značajno smanjiti učinkovito tržišno natjecanje. MOL je prije godinu dana najavio kupnju OMV-a Slovenija i prošlog mjeseca zatražio odobrenje EU-a za antimonopolsko poslovanje, ali nije sudjelovao tijekom početne istrage za rješavanje preliminarnih zabrinutosti Komisije. Komisija sada ima 90 radnih dana, do 28. listopada 2022., da donese odluku. Otvaranje dubinske istrage ne prejudicira ishod istrage.