Slovenski distributer električne energije Elektro Maribor je svjesna da su pametni mjerni sustavi temeljni gradivni element pametnih mreža pa posljednjih nekoliko godina ulažu ne samo u povećanje robusnosti i kapaciteta mreže, već i u izgradnju naprednih mjernih sustava koji uključuju sustav brojila za upravljanje korisnicima i sakupljanje podataka u transformatorskim stanicama, mjernim centrima, komunikacijskoj infrastrukturi koja omogućuje prijenos podataka sa sistemskih brojila do mjernih centara i uspostava jedinstvenog informacijskog sustava, piše Naš stik

Premašeni ciljevi

Elektro Maribor je jedna od najuspješnijih slovenskih tvrtki u uspostavljanju naprednog mjerenja, jer je na kraju 2020. godine više od 208.000 njihovih korisnika ili više od 94% svih mjernih mjesta bilo uključeno u napredni mjerni sustav. Ovim su uvelike premašili zakonski postavljeni cilj 80% uključenosti korisnika u sustav 2020. godine, a na ovom području imaju ambiciozne planove i za ovu godinu. 

Ove godine očekuje se više od 12 000 korisnika koji će biti uključeni u napredni mjerni sustav, što znači da će na kraju godine biti uključeno 211 500 mjernih mjesta ili 95,7% svih mjernih mjesta. Prema Elektro Mariboru, uspostava modernih mjernih sustava omogućit će korisnicima i ostalim tržišnim akterima da se aktivnije prilagođavaju tržišnim uvjetima, koriste pametna brojila i dodatne usluge te mogućnost prilagođavanja potrošnje.