Nedavni događaj Europe Energy Week u organizaciji društva Siemens Energy privukao je 3000 sudionika iz 95 zemalja na trodnevnu virtualnu konferenciju na kojoj se moglo čuti govore 51 međunarodnog govornika, uključujući predstavnike vlasti, financijske stručnjake i predstavnike energetskih tvrtki o tome kako Europa može predvoditi energetsku tranziciju. 

Rasprava se odvijala u 13 različitih skupina s gostima iz svih dijelova Europe, a razmatrala su se dva ključna pitanja - kako Europa može postići zdravu ravnotežu među održivosti, inovacija i transformacije te koje korake treba poduzeti da se europska raznolikost u političkom, gospodarskom i socijalnom smislu iskoristi za energetsku tranziciju. Ključni uvid konferencije je da svijet energetike nećemo oblikovati preko noći, ali moramo odmah početi s radom. 

Zaključeno je sljedeće:

1.Pristup ulagačkom kapitalu po prihvatljivim troškovima presudan je za uspješan prijelaz na čišću energiju 
 2. Potrebna nam je usmjerena suradnja između javnog i privatnog sektora da bismo ubrzali globalnu dekarbonizaciju 
 3. Iskustvo iz energetskog sektora bit će ključno za razvoj novih tehnologija radi postizanja klimatskih ciljeva 
 4. Sjeverno more omogućit će ubrzanje energetske tranzicije 
 5. Energetska transformacija neće se dogoditi preko noći i potrebna nam je hrabrost za prijelazna rješenja 
6. Vjetroelektrane na kopnu i moru igrat će važnu ulogu u dekarbonizaciji našega energetskog sustava 
7. Poboljšanje mrežne infrastrukture mora biti prioritet za razvoj obnovljive energije 
8. Kibernetička sigurnost igra ključnu ulogu u osmišljavanju otpornih energetskih sustava za sigurnu opskrbu energijom 
9. Sintetička goriva iz zelenog vodika ključni su element za povezivanje sektora i važna za dekarbonizaciju prometnog sektora 
10. Nove tvrtke, korporacije i rizični ulagači moraju kombinirati svoje jedinstvene snage da bi razvili inovacije i proširili njihovu primjenu.

Dobre su vijesti iz razgovora da su svi diljem Europe posvećeni djelovanju u skladu sa sloganom nadolazeće konferencije COP26: ‚Vrijeme je da svijet prijeđe iz desetljeća promišljanja o klimatskim promjenama u desetljeće ispunjavanja ciljeva. Znamo da je cijena ako ništa ne poduzmemo daleko veća od cijene djelovanja kako u fiskalnom, tako i u socijalnom smislu, ali izazov je golem. Energetska tranzicija zahtijeva promjene ogromnih razmjera i ne postoji jedna specifična tehnologija koja će ponuditi sve odgovore - trebat će nam kombinacija rješenja i ta će kombinacija ovisiti o tome gdje se nalazite na putu transformacije i dekarbonizacije.”, izjavio je Ariel Porat, Senior VP Hub Europe Siemens Energyja.