Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine vodi nas u novo desetljeće ulaganja u fosilnu infrastukturu, poput LNG terminala na Krku, Jadranko-jonskog plinovoda, daljnje eksploatacije nafte i plina u Slavoniji, Lici i Jadranu, dok potpuno ignorira globalnu klimatsku krizu, priopćila je Zelena akcija

Strategija, koja se nalazi na javnoj raspravi do 20. lipnja, doduše prepoznaje problem kao i važnost prelaska na niskougljičnu energetiku, ali ne i hitnost klimatske krize te priliku koju takva tranzicija može imati za lokalnu ekonomiju i građane RH, ističe Zelena akcija. 


Naftni i plinski sektor

"U hrvatskoj strategiji je odabran manje ambiciozan scenarij dekarbonizacije energetskog sektora te se čini kao da Vlada u panici želi naftnom i plinskom sektoru dati još 20 godina za istraživanje i eksploataciju plina i nafte. Vjerojatno je svjesna da je kraj fosilne ere tu pa pokušava maksimalno razvodniti klimatske politike. Toj tvrdnji idu u prilog i dozvole koje su prošli tjedan izdane kanadskoj naftnoj tvrtki Vermilion u svrhu eksploatacije nafte i plina u Slavoniji", navodi se, među ostalim, u priopćenju. 


Niskougljično društvo 

Treba spomenuti i kako se Nacrt Strategije ni u kojem segmentu ne referira na najnoviji znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) o utjecajima globalnog zagrijavanja od 1,5°C na ljude i okoliš. 

"Strategijom je planirano povećanje udjela obnovljivih izvora energije, ali se potpuno ignorira koncept građanske energije koja mora imati važnu ulogu u tranziciji prema niskougljičnom društvu. Primjerice, u Njemačkoj je više od 50% instaliranih obnovljivih izvora energije u rukama građana i građanki", smatra Zelena akcija, dodajući kako je iduće desetljeće ključno u borbi protiv klimatskih promjena te je bitno prekinuti sva daljnja investiranja u novu fosilnu infrastrukturu. 

"Hrvatska može i treba biti ambicioznija te svojim primjerom potaknuti druge države na promjene, posebice imajući u vidu hrvatsko predsjedanje Europskom unijom 2020. godine", zaključuje se u priopćenju.