Nova tvrtka Elektroprivrede Srbije, EPS Trgovanje, koja je nedavno osnovana u Sloveniji, omogućit će EPS-u trgovinu električnom energijom u Europskoj uniji, ali će i olakšati poslovanje u regiji, pišu Večernje novosti. Odlukom o formiranju nove tvrtke izvan granica Srbije bit će izbjegnute i mnoge procedure kojih se moraju pridržavati javna poduzeća u Srbiji. Među najvažnijim i često najtežim obavezama su i javne nabavke, ističu u EPS-u. Dodaju kako će s radom nove tvrtke EPS Trgovanja u Sloveniji ujedno jačati pozicija EPS-a na regionalnom tržištu struje.
"Trgovina električnom energijom bit će efikasnija uz maksimizaciju profita i smanjenje troškova opskrbom električnom energijom u Srbiji. Aktualno vodstvo tvrtke je tržišno orijentirano, naklonjeno suvremenom načinu poslovanja i ostvarivanju profita u veletrgovini električnom energijom i zato je donijelo odluku o osnivanju tvrtke EPS Trgovanja u Sloveniji", naglašavaju u EPS-u. Efikasnost trgovanja električnom energijom dobrim dijelom omogućit će i to što nova tvrtka u Ljubljani neće morati poštivati propise o javnim nabavkama. "tvrtka koja se osnuje na teritoriju određene države mora poštivati zakone te države", kaže Slobodan Ružić, inženjer elektrotehnike za Večernje novosti.
"Novoosnovani EPS u Sloveniji tamo nije javno poduzeće i ne mora poštivati naš zakon o javnim nabavkama. Dugotrajni procesi u tim poslovima, rušenje tendera i ponavljanje procesa, često za posljedicu imaju to da se u trgovini propuštaju dobre ponude, s obzirom na to da je teže konkurirati. Ipak, država nije uzalud donijela takve zakone. Njihova svrha je da se izbjegnu zloupotrebe u državnim kompanijama", kaže Ružić.
Koliko će nova tvrtka imati učešće u trgovini električnom energijom, u EPS kažu da to ovisi od količine raspoložive energije iz proizvodnih kapaciteta. Dodaju da nije riječ o trgovini s drugim elektroprivredama, već s trgovcima strujom na veliko, koji posluju u Europi, prenosi SEEbiz.