Reuters ekskluzivno objavljuje da su se Sjedinjene Države i Europska unija složile oko cilja smanjenja emisije metana za otprilike trećinu do kraja ovog desetljeća, te forsiraju druge snažne države da im se pridruže. Do tog dogovora dolazi uoči svjetskog klimatskog summita u Glasgowu u Škotskoj u studenom, a mogli bi imati značajan utjecaj na energetiku, poljoprivredu i industriju otpada odgovornu za glavninu emisije metana. 

Metan je jedan od stakleničkih plinova, najveći uzrok klimatskih promjena nakon ugljičnog dioksida, a njegov problem je što se dugo zadržava u atmosferi i ima veliki staklenički potencijal. U pokušaju da pokrenu akciju, Sjedinjene Države i EU kasnije će se ovoga tjedna zajednički obvezati da će smanjiti emisije metana za najmanje 30% do 2030. u usporedbi s razinama 2020., prema nacrtu "Globalnog zaloga ze metan", koji je vidio Reuters. 

U zasebnom dokumentu navedeno je više od 20 zemalja za koje će Sjedinjene Države i EU ciljati da se pridruže obećanju. Oni uključuju velike emitere metana poput Kine, Rusije, Indije, Brazila i Saudijske Arabije, kao i druge, uključujući Norvešku, Katar, Britaniju, Novi Zeland i Južnu Afriku. State Department i Europska komisija odbili su komentirati. Puno se može postići obnovom opreme i preispitivanjem opravdanosti masovnog flairinga (spaljivanja plina na baklji) u SAD-u. O opasnostima metana i nehajnom ponašanju naftno-plinske industrije naš je portal pisao opširno OVDJE