Iako se to po vijestima u našoj zemlji ne bi reklo, Europa se naveliko priprema na štednju energije i redukcije opskrbe plinom (moguće i električnom energijom) ove jeseni i zime. Cijene plina snažno su porasle jer je Gazprom smanjio opskrbu 12 zemalja, a a plinska skladišta su na otprilike 55% zapunjenosti. Europska agencija pregledala je sve nacionalne planove za izvanredne situacije kako bi osigurala da su svi spremni za daljnja ograničenja opskrbe, rekla je čelnica EK Ursula von der Leyen

Komisija s industrijom i 27 država članica EU-a radi na europskom planu za smanjenje potražnje u slučaju nužde. EK će plan predstaviti liderima zemalja u srpnju, a von der Leyen je rekla "da neće biti povratka jeftinim fosilnim gorivima". EU lideri u petak nisu uspjeli postići dogovor o ograničavanju rasta cijena plina za EU članice. 

Ograničenje cijena

Talijanski premijer Mario Draghi došao je u Bruxelless namjerom da progura svoj prijedlog o europskom limitu na cijene plina, ali nije uspio dobiti potporu osim od Belgije i Grčke, dok su Španjolska i Portugal već uspostavili privremenu regulaciju cijena na 40 EUR/MWh diljem Iberijskog poluotoka. 

"Glavni prigovor uvođenju ograničenja cijene je strah da će Rusija smanjiti isporuke. No ona ih je ionako smanjila", kazao je Draghi koji je rekao da su Njemačka i Nizozemska, koje su bile snažno protiv te ideje, postale malo otvorenije za taj prijedlog. EU lideri su umjesto toga iznijeli novi plan koji podrazumijeva "mogućnost privremenog ograničavanja uvozne cijene plina, gdje je to primjereno", piše Euronews. 

Pripreme za nestašicu

Europljani se pripremaju za nestašicu plina, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju. "Ako ljudi diljem Europske unije smanje grijanje za samo 2 stupnja i podignu temperaturu klima uređaja također za 2 stupnja, to bi uštedjelo količinu energije jednaku svom plinu koji se isporučuje iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 u Baltičkom moru", rekla je von der Leyen nakon summita EU-a u Bruxellesu. 

Najbolje je nadati se uvijek najboljem, ali se pripremati za najgore. I upravo to sada činimo“, izjavila je von der Leyen, rekavši da je proces započeo ranije ove godine. Iako su potrebne nacionalne mjere usmjerene na domaća tržišta, čelnica Komisije je zatražila i koordinirano djelovanje u cijeloj EU, kazavši da je neophodna detaljna analiza situacije.