Europska komisija u srijedu planira predstaviti plan vrijedan 195 milijardi eura za prestanak uvoza ruskih fosilnih goriva do 2027., koji kombinira brže uvođenje obnovljivaca i uštede energije s prelaskom na alternativnu opskrbu plinom. Nacrt mjera, koji bi se još mogao promijeniti, uključuje kombinaciju zakona, neobvezujućih shema i preporuka koje bi nacionalne vlade mogle poduzeti, uključujući reviziju svojih planova za trošenje golemog COVID-19 u EU-u fond za oporavak kako bi se oslobodilo više sredstava za energetsku tranziciju. 

Komisija očekuje da će mjere zahtijevati ulaganja od 195 milijardi eura, povrh onih koja su već potrebna za postizanje klimatskog cilja bloka do 2030., što bi pomoglo u smanjenju troškova za uvoz fosilnih goriva. Bruxelles razmatra predlaganje viših ciljeva za obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost. Ciljevi o kojima se raspravlja su 45% udjela obnovljive energije do 2030., umjesto trenutnog prijedloga od 40% i smanjenje potrošnje energije u cijeloj EU do 2030. za 13%, u usporedbi s očekivanom upotrebom, umjesto trenutnog prijedloga Komisije od 9%. 

Brže do dozvola

Među ostalim prijedlozima bili bi prilagodba zakona kako bi se ubrzali rokovi za izdavanje dozvola za neke projekte obnovljivaca, te novi planovi EU-a kojima bi se pokrenulo veliko uvođenje solarne energije i obnovila europska solarna proizvodna industrija. Fotonapon je trenutno zaslužan za tek 5% električne energije u EU, dok je to u proizvodnji topline tek 1,5%. Bruxelles će također predstaviti planove za proizvodnju 10 milijuna tona obnovljivog vodika do 2030. i uvoz još 10 milijuna tona, uz potporu zakonodavstva koje definira koje se vrste vodika mogu smatrati obnovljivim. 

EU će također navesti potencijal povećanja uvoza ukapljenog prirodnog plina iz zemalja kao što su Egipat, Izrael i Nigerija, kao i infrastrukturu potrebnu za zamjenu uvoza ruskog plina. Za to se u nacrtu dokumenta kaže da bi trebala biti osmišljena tako da se osigura da u narednim desetljećima EU ne zaglavi u fosilnim projektima koji potkopavaju klimatske ciljeve.