Rezultati standardnog ljetnog istraživanja Eurobarometra 2022. pokazuju kako negativna percepcija gospodarstva i strah od inflacije nisu narušili potporu i povjerenje građanki i građana u EU. Velika ih većina podupire ulaganja Unije u obnovljive izvore te, među ostalim, mjere za smanjenje ovisnosti o uvozu energije iz Rusije. 

Drugim riječima, 87 posto građanki i građana EU-a slaže se da bi Europska unija trebala ulagati u obnovljive izvore, a njih 86 posto da treba smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije. Također, 86 posto ispitanika smatra kako bi skladišta plina u članicama trebalo brzo popuniti kako ne bi bilo prekida opskrbe plinom tijekom zime. 

Osim toga, 85 posto ispitanika smatra kako bismo povećanjem energetske učinkovitosti smanjili ovisnost o proizvođačima energije izvan EU-a, a 83 posto njih slaže se da bi članice EU-a trebale zajednički kupovati energiju iz trećih zemalja kako bi se postigla bolja cijena. 

Na tvrdnje jesu li nedavno poduzeli mjere za smanjenje potrošnje energije ili to planiraju učiniti u bliskoj budućnosti, pozitivno je odgovorilo 78 posto ispitanika, priopćila je Europska komisija.

 

Opskrba energijom 

Zatim, rezultati Eurobarometra pokazuju kako glavni razlozi za zabrinutost Europljana odražavaju pesimističan doživljaj stanja u gospodarstvu. 

Na nacionalnoj i na razini EU-a naglo je porasla zabrinutost zbog inflacije i opskrbe energijom. Ti su razlozi sada na prvom i drugom mjestu. 

Na pitanje koje su trenutačno najvažnije teme u EU-u, više od trećine ispitanika navelo je 'rast cijena/inflacije/troškova života' (34 posto, što je rast od 10 postotnih bodova u odnosu na veljaču koji je tu temu doveo na prvo mjesto) i 'opskrbu energijom' (28 posto, rast od 12 postotnih bodova i skok na drugo mjesto s dosadašnjeg sedmog) te 'međunarodnu situaciju' (također 28 posto). 

Rast cijena/inflacije/troškova života također je jedan od glavnih razloga za zabrinutost na nacionalnoj razini za više od polovine ispitanika (54 posto, +13 postotnih bodova), a slijede 'opskrba energijom' (22 posto, +11 postotnih bodova) i 'gospodarska situacija' (20 posto, +1 postotni bod).