Zemlje Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) održavaju izvanredni sastanak u srijedu i četvrtak kako bi razgovarale o potencijalnoj zabrani izvoznih kredita za međunarodne projekte proizvodnje električne energije na ugljen. Rasprave će se temeljiti na prijedlogu koji su EU i druge zemlje (Kanada, Republika Koreja, Norveška, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države) podnijele ranije ovog mjeseca. Porezni poticaji važan su element u promicanju međunarodne trgovine opremom za termoelektrane. 

EU, kao sudionik OECD-ovog Sporazuma o službeno podržanim izvoznim kreditima, igra važnu ulogu u naporima da se osiguraju jednaki uvjeti na međunarodnoj razini i postigne dosljednost u zajedničkom cilju borbe protiv klimatskih promjena. EU je predana ukidanju potpore poreznim poticajima za ugljen i paralelno se angažira na međunarodnoj razini na pravednoj tranziciji. U siječnju 2021. Vijeće Europske unije pozvalo je na globalno postupno ukidanje subvencija za fosilna goriva, uz jasan vremenski okvir, uključujući postupno ukidanje ugljena u proizvodnji energije i - kao prvi korak - trenutni prestanak cjelokupnog financiranja novih termoelektrana na ugljen u trećim zemljama. 

Europska komisija obvezala se u svom Pregledu trgovinske politike u veljači 2021. predložiti da se odmah prekine potpora izvozu za energetski sektor na ugljen. U lipnju ove godine, članice G7 također su prepoznale da su nastavak globalnih ulaganja u nesmanjenu proizvodnju energije iz ugljena nespojiv sa zadržavanjem cilja ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 ° C, objavila je Europska komisija.