Europska komisija trebala bi ovog tjedna objaviti plan za “digitalizaciju” europskog energetskog sustava, kao i iznošenje novih hitnih mjera za obuzdavanje vrtoglavo visokih cijena plina i pomoć energetskim tvrtkama u nepovoljnoj financijskoj situaciji. 

U nacrtu plana, u koji je Reuters imao uvid, navodi se da su do 2030. godine potrebna ulaganja u elektroenergetsku mrežu od 584 milijarde eura, kako bi se podržalo planirano brzo prihvaćanje električnih vozila, obnovljivih izvora energije i dizalica topline te odmaknulo od fosilnih goriva. Od toga bi oko 400 milijardi eura bilo usmjereno na distribucijsku mrežu. “Smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55% i postizanje udjela od 45% obnovljivih izvora 2030. može se dogoditi samo ako je energetski sustav spreman za to”, navodi se u nacrtu, pozivajući se na klimatske ciljeve EU-a. 

Otprilike 170 milijardi od toga bilo bi usmjereno na ditigalizaciju, uključujući takozvane “pametne mreže” koje brže reagiraju na fluktuacije lokalne ponude i potražnje, pomažu u trošenju manje energije i iskorištavanju jeftinijih razdoblja. 

Novac od REPower EU

Zemlje EU-a uvelike su odgovorne za svoje nacionalne energetske politike, iako Europska unija nudi financiranje prekograničnih energetskih projekata i pozvala je zemlje da usmjere novac iz golemog fonda bloka za oporavak od COVID-19 u stvaranje zelenijih energetskih sustava. Kako bi postigla svoje zelene ciljeve i prestala koristiti ruska fosilna goriva u roku od nekoliko godina, Europska unija trebat će 30 milijuna vozila s nultom emisijom do 2030., kao i sunčane elektrane na svim novim domovima do 2029., stoji u nacrtu. 

U akcijskom planu EU-a, koji ne uključuje zakonske prijedloge, navodi se da će blok sljedeće godine predložiti nove zakone za rješavanje rizika kibernetičke sigurnosti u energetskim i plinskim mrežama.