Europska energetska zajednica uvela je sankcije protiv BiH zbog kršenja direktive o sumporu u gorivima i nepoštivanja energetskih paketa o energiji i plinu. Ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi BiH mogla biti kažnjena zbog kršenja međunarodnih pravila, javlja BHRT. 

Među razlozima koji su pokrenuli odluku navodi se da se samo u BiH od svih država članica Energetske zajednice, kada je riječ o naftnim derivatima, još uvijek može koristiti Euro 3, dok je europski standard Euro 5, a razlog je u podržavanju Zarubežnjeftove rafinerije u Bosnaskom Brodu koja ne radi. Također, nije usvojen nacionalni zakon o regulatoru električne energije i prirodnog plina, prijenosu i tržištu električne energije, koji je u proceduri još od 2017.

Vijeće ministara pismeno je suspendiralo određena prava Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o energetskoj zajednici zbog ozbiljnih i trajnih propusta u poštivanju Drugog energetskog paketa u sektoru plina - Direktiva o sumporu u gorivima, kao i Trećeg energetskog paketa za električnu energiju i plin. 

Kazna

Prema Odluci Vijeća ministara, Bosna i Hercegovina neće sudjelovati u odlučivanju o pitanjima proračuna i izvršenja u razdoblju od dvije godine, osim ako u međuvremenu ne otkloni povrede, navodi se u priopćenju Ministarskog vijeća Energetske zajednice. 

Odluka o sankcijama donesena 29. prosinca, a EK je njezin sadržaj objavila u četvrtak, 14. siječnja.