Zeleni vodik, zrakoplovno gorivo s niskim udjelom ugljika i električni kamioni među 55 su čistih tehnologija koje Europskoj uniji mogu pomoći da postigne svoj cilj klimatske neutralnosti do sredine stoljeća, pokazalo je istraživanje 'Fit to Net-Zero' tvrtke Capgemini Invent, dijela Capgemini Group. 

Istraživanje, koje želi biti svojevrsni vodič kreatorima politike i investitorima, identificiralo je tehnologije i projekte u koje bi EU mogao uložiti novac iz svog proračuna i fonda za oporavak, kako bi se gospodarstva regije ubrzala oporavak od krize s koronavirusom. Istraživanje je promatralo 200 projekata i odabralo 55 tehnologija kao „zrele za ulaganje“ koje bi mogle donijeti rezultate brzo i u razmjeru do 2030. i 2050. godine. 

Radna mjesta

Ti projekti zajedno bi mogli stvoriti tržište robe i usluga s nula-nula emisija u ukupnom iznosu do 790 milijardi eura godišnje i smanjiti emisije za 871 milijun tona. Za tehnologije će trebati oko 144 milijarde eura javnih i privatnih ulaganja godišnje i podržati ili stvoriti 12,7 milijuna radnih mjesta do 2030., ali za svaki euro uložen u ovaj portfelj mogao bi do 2050. generirati čak devet eura budućeg prometa na europskim tržištima, smatra Capgemini. Ti bi projekti trebali pomoći boljoj kvaliteti zraka, sigurnosti hrane i većoj energetskoj neovisnosti Unije. 

Inovativni projekti

Odabrani projekti uključuju: gigatvornice fotonaponskih modula, plutajuće priobalne vjetroelektrane velikih razmjera, veliku proizvodnja zelenog vodika, razvoj elektroenergetske mreže kako bi se omogućila 100% obnovljiva energija, tehnologija izravnog hvatanja ugljičnog dioksida, stoji u izvješću. 

Za industrijski sektor projekti uključuju materijale koji zamjenjuju beton; proizvodnja zelenog vodika u rafinerijama, hvatanje ugljika za proizvodnju čelika i prelazak na goriva s niskim udjelom ugljika za procese toplinske industrije. 

Održivi promet

Za promet projekti uključuju giga-proizvodne pogone za proizvodnju niskougljičnog goriva za zrakoplovstvo, brodove s zelenim amonijakom i infrastrukturu za brodarstvo, elektrifikaciju kamiona i infrastrukturu za punjenje električnih vozila. 

U srpnju je Europska komisija predstavila fond od 750 milijardi eura za pomoć u oporavku od pandemije, što je dodatak više od bilijun eura dugoročnog proračuna. Od kombiniranih 1,83 bilijuna eura, 30% je predviđeno za klimatske ciljeve.