Europske banke počinju odbacivati ​​klijente koji predstavljaju klimatski rizik, radije da se suoče s mogućnošću viših zahtjeva za podizanjem temeljnog kapitala, ustanovila je služba koja nadzire banke u EU. Banke podižu cijene novca, odbijaju zahtjeve za zajmove, "prebiru po industrijama, a u nekim slučajevima i klijente", rekao je Jacob Gyntelberg, direktor odjela za ekonomsku i analizu rizika u Europskom bankovnom tijelu (EBA), piše Bloomberg. 

Već postoje dokazi da upstream projekti u nafti i plinu padaju u nemilost jer se banke okreću od fosilnih goriva, usred rastućeg pritiska na financijsku industriju od strane regulatora i investitora da se prebaci na sektore s niskim ugljičnim intenzitetom. Istodobno, banke ponovno procjenjuju sektore za koje se procjenjuje da su rubni - uključujući neke dijelove hipotekarnog tržišta, objavila je EBA. 

Razduživanje dolazi jer se financijski sektor suočava s povijesnim zahtjevima za rješavanje ekoloških rizika. Europski zakonodavci žele preusmjeriti protok kapitala iz industrija koje zagađuju, usred nedvosmislenih znakova da se klimatske promjene već pokazuju smrtonosne a znanstvenici upozoravaju da vrijeme ističe. U izvješću od ponedjeljka, Moody's Investors Service upozorio je da bi kreditni gubici banaka mogli skočiti čak 20% prema najekstremnijem klimatskom scenariju. "Klimatski rizik vjerojatno će imati veliki utjecaj na kvalitetu kredita banaka, a ovisno o tome kako se klimatske promjene odvijaju, te o reakciji politike na njih, gubici koji bi uslijedili mogli bi biti znatni", rekao je Moody's.