Privremena kočnica za trgovanje fjučersima (derivatima) plina i električne energije kada cijene porastu mogla bi poboljšati funkcioniranje energetskih tržišta, predložio je u četvrtak nadzornik Europske unije za vrijednosne papire, zajedno s temeljitijim promjenama tijekom vremena. Europsko tijelo za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) priopćilo je da je broj obustava trgovanja energetskim derivatima bio vrlo nizak posljednjih tjedana unatoč pravilima o "prekidačima" koji su već na snazi ​​i cijenama koje su rasle nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači. 

"Stoga se čini korisnim na privremenoj osnovi i samo za tržišta energetskih derivata, razmotriti provedbu nove vrste mehanizma za zaustavljanje trgovanja", rekla je ESMA u izjavi. Parametri takvog mehanizma trebali bi biti postavljeni na razini EU-a kako bi se primjenjivali na sve platforme koje trguju energetskim derivatima. "Predvidjeli bismo da ti mehanizmi pokreću zaustavljanje samo na ograničeno vremensko razdoblje i u iznimnim okolnostima, na primjer, u slučaju ekstremnih skokova volatilnosti", objavila je ESMA. Takav bi mehanizam trebao biti implementiran kao dio hitnih mjera za rješavanje trenutne energetske krize, dodaje se. 

EK traži pomoć za regulaciju tržišta

ESMA je odgovorila na poziv za "konkretne planove" izvršnog tijela EU-a, Europske komisije, za rješavanje problema nastalih na energetskim tržištima zbog visokih cijena koje prisiljavaju vlade da ponude pomoć energetskim tvrtkama. Energetske tvrtke prodaju svoju proizvodnju putem tržišta derivata, zahtijevajući od njih da knjiže "maržu" u obliku gotovine, u praksi, kako bi pokrile pozicije u klirinškim kućama. 

ESMA je u četvrtak rekla da bi mogla službeno pojasniti da se komercijalni zapisi i državne obveznice EU-a već kvalificiraju kao kolateral, ali odbacuje prijedlog industrije da bi se mogle koristiti i dozvole za emisiju ugljika, s obzirom na njihovu "visoku volatilnost i ograničenu pravnu zaštitu". Također je izrazila zabrinutost oko toga da se garancije komercijalnih banaka bez kolaterala mogu koristiti kao kolateral, te je rekla da će se morati primjenjivati ​​strogi uvjeti. 

ESMA je rekla da takvi uvjeti uključuju vremensko ograničenje njihove upotrebe, kao što je za zimsko razdoblje kada se očekuje nastavak stresova na energetskim tržištima. "ESMA vjeruje da bi bonitetni zahtjevi trebali nastaviti podupirati svaku takvu izloženost i ograničavati rizik koncentracije banaka, što bi onda imalo utjecaja na praktičnu upotrebu takve vrste kolaterala", konstatirao je nadzornik, misleći na to što  banke rezerviraju kapitala za pokrivanje rizika od garancija koje više ne vrijede, piše Reuters. 

Investicijske kuće će trebati licence

Države EU-a sljedeći tjedan održavaju sastanak na vrhu kako bi odlučile o hitnim mjerama za pomoć energetskim tvrtkama. ESMA je signalizirala potrebu da regulatori imaju mnogo širi utjecaj na robna tržišta kako ne bi uključivali samo razmjene, već i OTC trgovanja ili izvan burze te transakcije na fizičkom tržištu. ESMA smatra da je "od presudnog značaja" da nacionalna nadzorna tijela u državama EU-a, a to je u Hrvatskoj HANFA, imaju veću vidljivost nad OTC trgovinom koje pokriva isto tržište kao i one kojima se trguje na burzama, rekla je ESMA. 

Regulatorna izuzeća za velike nefinancijske tvrtke koje mogu trgovati robnim derivatima trebale bi biti ukinute tako da zahtijevaju licencu investicijske tvrtke, rekla je ESMA. "Time bi se osiguralo da takvi značajni subjekti aktivni na tržištima robnih izvedenica, koji u osnovi obavljaju isti posao kao investicijske tvrtke, podliježu strogim zahtjevima utvrđenim financijskom regulativom", rekla je ESMA.