Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio o pripremama pojedinih elektroenergetskih tvrtki i operatora elektroprijenosnih i elektrodistribucijskih sustava za očekivane velike ljetne vrućine. 
Primjerice, u Italiji se razmišlja o ponovnom pokretanju pojedinih isključenih termoelektrana kako bi se mogla zadovoljiti vršna potrošnja električne energije u vrijeme izrazito visokih temperatura. Takve najave potvrdila je i Europska mreža operatora prijenosnih sustava (ENTSO-E). Mjere za rješavanje problema s opskrbom u danima velikih vrućina priprema i talijanski operator elektroprijenosnog sustava Terna, što se posebice odnose na slučajeve istodobne pojave velikih vrućina, malih akumulacija hidroelektrana i srednje i male proizvodnje u talijanskim sunčanim elektranama i vjetroelektranama. Pri tome simulacije koje je proveo ENTSO-E pokazuju da bi se središnja i sjeverna Italija u takvim slučajevima mogle naći u problemima s opskrbom u vrijeme oko 19.00 h u razdoblju od sredine lipnja do kraja srpnja i to posebice u onim danima kada prosječne temperature vanjskog zraka premaše 28 °C. Tada, smatra se, rizik od velikih poremećaja iznosi oko 20%.
S druge strane, u Poljskoj, očekuje se da bi problemi mogli nastupiti tijekom ljeta u danima najveće vrućine u vrijeme 13.00 - 14.00 h. Za sada Poljska probleme s pokrivanjem vršne potrošnje uspješno rješava uvozom električne energije iz Njemačke, koja je proizvedena u sunčanim elektranama, no veći uvoz je ograničen zbog određenih manjkavosti u elektroprijenosnom sustavu