Nakon dvodnevnog vijećanja Europsko vijeće nije ponudilo konkretne odgovore na energetsku krizu koju obilježavaju rastuće cijene električne energije i plina, koja je rezultat "dinamike slobodnog tržišta", a porast cijena, rečeno je, očekuje se da će potrajati do travnja 2022.. U vezi s energetskom krizom, zbog koje su računi za struju porasli posljednjih tjedana, čelnici EU-a podržali su srednji pristup koji je prošlog tjedna predstavila Europska komisija, a koji uključuje mjere kao što su izravna potpora dohotku ugroženim kućanstvima, državna potpora tvrtkama u teškoćama i smanjenja u porezima i posebnim nametima. 

Sve te mjere, napominje Komisija, moraju biti ciljane, prilagođene i privremene, mišljenje je koje dijele Njemačka i druge sjeverne zemlje članice, koje ne žele nasilnu intervenciju. U zaključcima summita, čelnici EU-a obvezuju se da će na najbolji način iskoristiti ovu "kutiju alata" za pružanje kratkoročne pomoći, ali također pozivaju na srednjoročne i dugoročne mjere kako bi cijene energije bile pristupačne za građane EU-a, osigurale stabilnu opskrbu i osigurale prijelaz na klimatsku neutralnost. 

Bez dugoročnih planova


Konačni tekst, međutim, ne spominje nikakve konkretne planove na duge staze, propust koji se smatra porazom za južne zemlje koje se zalažu za strukturne reforme poput stvaranja strateške rezerve plina za cijelu EU – ideja koju zagovara Španjolska – ili razdvajanje cijena električne energije i prirodnog plina – cilj koji je predvodila Francuska. Poljska je zatražila odgodu primjene klimatskih planova u non-paperu tijekom konfrenecije, upozoravajući na velike društveno-ekonomske troškove koji trenutno drmaju gospodarstva Unije. Založili su se za detaljnu analizu paketa "Spremni za 55", njegovu reviziju pa i odgodu primjene. Rečeno je da je ETS sustav (ETS dozvole porasle su s 33 eura na 60 od početka godine) pridonio više od petine rasta cijene, što izaziva revolt nekih planica. 

Neke države, kao što je Češka žalile su se na taj sustav, a tamošnji predsjednik Andrej Babiš uspio je u naumu da se u zaključcima vijeća navede da će se proučiti tržišta plina i struje, kao i ETS tržište i to uz pomoć nezavisne financijske institucije ESMA. O energetskoj krizi dalje će se raspravljati tijekom izvanrednog sastanka nacionalnih ministara sljedećeg tjedna, a čelnici EU-a će ga ponovno razmotriti na sljedećem summitu, koji je zakazan za sredinu prosinca, javljaju europski mediji.